Administrație

După doi ani de pandemie, Alba Iulia pregătește „Festivalul de România”

O serie de manifestări dedicate Zilei Naționale a României, derulate sub genericul „Festival de România”, au loc în Alba Iulia până în 7 decembrie, punctul maxim al activităților fiind în 1 Decembrie, când, printre altele, este anunțată o defilare militară, dar și „Marea Unire a bucătarilor”, adică masa populară, care revine după doi ani de absență din program.

După ce, anterior, Consiliul Județean Alba și Primăria municipiului Alba Iulia au anunțat fiecare, la câteva zile distanță, un program propriu al manifestărilor care ar urma să aibă loc în „Orașul Marii Uniri” în cinstea Zilei Naționale, joi a fost dat publicității un program comun al evenimentelor în organizarea administrației locale și județene, precum și a Guvernului României.

Astfel, vineri, cei interesați vor putea vizita o expoziție cu obiecte rare care i-au aparținut Cardinalului Iuliu Hossu, iar sâmbătă un salon internațional de machete statice. Tot sâmbătă, se va desfășura cea de-a 53-a ediție a Crosului Unirii.

Marți, 29 decembrie, vor fi trimise „Din Alba Iulia, mesaje pentru România”, iar „Garda Națională de la Alba Iulia” va susține un spectacol de reconstituire istorică.

Potrivit tradiției din ultimii ani, în 30 decembrie, miercuri, vor fi ceremonii militare de depunere de coroane și jerbe de flori la statuile lui I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu și Mihai Viteazul și la busturile Regelui Ferdinand și Reginei Maria.

Tot miercuri, va fi arborat Drapelul Național al României în Piața Tricolorului, loc în care celor peste 100.000 de oameni prezenți la Alba Iulia li se aducea la cunoștință „Actul Unirei Românilor din Transilvania, Banat și Ungaria cu Regatul României”, căruia îi este și dedicată o mini-expoziție ce va fi vernisată la Sala Unirii.

Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, va organiza „România Tradițională – Festival de tradiții și obiceiuri” și o Expoziție urbană de artă fotografică și reenactment istoric.

Programul zilei de 30 noiembrie mai cuprinde o expoziție dedicată Mareșalului Constantin Prezan, la 160 de ani de la naștere, expoziții de pictură și de arte plastice, dar și un concert, „Enescu – Spirit redescoperit”.

După o reprezentație de reenactment istoric care cuprinde o retragere cu torțe, seara se va încheia cu Gala Operetei Românești, un spectacol extraordinar cu Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea.

Joi, 1 Decembrie, de dimineață va avea loc Marșul Unirii, organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, după care în Piața Cetății vor fi primite soliile din Cetățile de Scaun, un spectacol de reconstituire istorică.

La fel ca la 100 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria, este programat un foc de artificii de zi, „Tricolor pe cer”, urmat de o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii. Tot la Monumentul Unirii va fi citită și Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Principalul punct de atracție al evenimentelor din 1 Decembrie este, potrivit tradiției, defilarea militară dedicată Zilei Naționale a României.

După doi ani de absență din cauza pandemiei, revine masa populară, denumită de organizatori „Marea Unire a bucătarilor”.

De Ziua Națională va fi pornit la Alba Iulia, seara, iluminatul de sărbători, după care vor concerta în aer liber Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu, Zdob și Zdub.

Seara de 1 Decembrie se va încheia cu un spectacol de artificii.

În același „Festival de România” este inclus, în 7 decembrie, spectacolul „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, o producție a Companiei de Teatru „Concordia”, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

În acest an se împlinesc 104 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.