Mozaic

Eveniment expozițional la Principia cu obiecte care i-au aparținut lui Iuliu Hossu

O expoziție cu obiecte rare care i-au aparținut Cardinalului Iuliu Hossu, figură proeminentă în timpul evenimentelor Unirii Transilvaniei cu Regatul României, a fost vernisată vineri la Principia Alba Iulia, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României și împlinirii a 104 ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Intitulată „Artă și Istorie – Arc peste timp – Episcopul Unirii, Cardinalul Iuliu Hossu”, expoziția cuprinde veșminte, obiecte personale și corespondența de cancelarie ce au aparținut celui care în 1969 va deveni Cardinal, aflate actualmente în colecție privată.

Este pentru a doua oară când obiecte personale aparținând lui Iuliu Hossu, episcopul Gherlei care a dat citire, în 1 Decembrie 1918, Declarației de la Alba Iulia, sunt expuse în Alba.

În iunie 2019, când Iuliu Hossu a fost beatificat, alături de alți șase episcopi greco-catolici, în cadrul unei ceremonii oficiate pe Câmpia Libertății de Papa Francisc, au fost expuse la Blaj crucea și inelul primite de la Papa Paul al VI-lea, cel mai probabil în 1969, atunci când a fost făcut cardinal in pectore, pălăria și zucchetto acestuia, o reverendă, sfeșnice, dar și ultimul rozariu avut asupra sa pe perioada spitalizării, la Colentina, înainte de a trece la cele veșnice, în mai 1970.

Iuliu Hossu a fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, an în care regimul comunist a dispus interzicerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Între 1950 și 1954, a fost întemnițat la închisoarea din Sighet. În ianuarie 1955, a fost plasat în domiciliu obligatoriu în două mănăstiri, împreună cu alți doi episcopi supraviețuitori ai închisorii din Sighet – Ioan Bălan și Alexandru Rusu. Începând din august 1956, a fost izolat în domiciliu obligatoriu la Căldărușani vreme de aproape 14 ani.

A murit la Spitalul Colentina din București la 28 mai 1970, la vârsta de 85 de ani. A fost înmormântat a doua zi după deces, la Cimitirul Bellu Catolic.

În 7 martie 2019 s-a desfășurat procedura de deshumare a osemintelor sale. O parte din oseminte au rămas în același mormânt, cealaltă parte fiind transferate în Eparhia de Cluj-Gherla.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.