Sănătate

Ce sunt relațiile toxice și cum recunoaștem abuzul emoțional

Abuzul emoțional sau fizic este una dintre cele mai delicate situații cu care se confruntă anumite cupluri, consideră Petronela Nechita, medic primar în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași, care spune că nu există cupluri „toxice”, ci există oameni nevindecați, cu răni nevindecate.

În opinia medicului, scopul relațiilor armonioase este acela de a da roade frumoase – bucurie, fericire, realizări familiale, împliniri profesionale, nu de a vindeca în parteneriat rănile trecutului.

„Relațiile toxice sunt prin definiție acele relații care te secătuiesc de energie și vitalitate. Când simți că nu mai ai grijă de tine la nivel psihic și fizic înseamnă că te afli într-o relație toxică. Persoana ‘toxică’ critică, judecă, insultă, este agresivă. De câte ori partenerul își permite să nu se supună, persoana ‘toxică’ va riposta pentru a descuraja o viitoare nesupunere. Este incapabil să vadă dincolo de propriile dorințe și nevoi”, a explicat pentru Agerpres Petronela Nechita.

Aceasta a explicat că abuzul, fie că este emoțional sau fizic, este una dintre cele mai delicate situații cu care se confruntă anumite cupluri.

„Dacă abuzul fizic este ușor de recunoscut, cel emoțional prezintă anumite probleme pentru că este tipul de abuz ale cărui răni nu sângerează. Victima nu este conștientă de acest lucru încă de la început, ba chiar ajunge să creadă că un astfel de comportament este normal. Specialiștii consideră abuzul emoțional drept cea mai dureroasă formă de violență și cea mai ușoară metodă de distrugere a stimei de sine. În majoritatea cazurilor, femeile sunt ținta tipului de abuz emoțional”, a afirmat dr. Petronela Nechita.

Pentru fete, susține aceasta, modelul de tată este extrem de important în evoluția ei ca viitoare femeie și parteneră într-un cuplu.

„Iubirea și recunoașterea din partea tatălui sunt importante pentru că reprezintă un prim pas în recunoașterea feminității lor. Fetele care trăiesc fără tată sau cele cu tați foarte ocupați, care eșuează în relația cu fiicele lor, au adesea în viață probleme în relația de cuplu, deoarece caută la partenerul lor ceea ce nu au primit în copilărie de la tată – recunoaștere, laude, suport necondiționat. Tatăl poate servi drept model pentru alegerea unui partener în viitor. Astfel, fata de ieri devine femeia de azi care caută necontenit validare și permite celorlalți, cum ar fi exemplul partenerului, să le încalce granițele”, a explicat medicul psihiatru.

Într-un cuplu, susține dr. Petronela Nechita, partenerul cu trăsături de personalitate de tip narcisist încalcă în mod regulat granițele altora. Asta, spune medicul, întrucât narcisiștii nu dezvoltă capacitatea de a-i oglindi pe ceilalți, adică nu cunosc empatie sau cel puțin nu în totalitate.

„În multe privințe, ei văd oamenii din viața lor ca pe niște obiecte care le servesc lor pentru diferite nevoi. În consecință, nu se gândesc de două ori să profite de ceilalți pentru a-și atinge propriile scopuri. Uneori, această exploatare interpersonală este rău intenționată, dar de multe ori este ignorată. Narcisiștii pur și simplu nu se gândesc la modul în care comportamentul lor îi afectează pe ceilalți. Iar dacă îi atenționezi, tot nu vor înțelege cu adevărat. Pentru ei, contează doar propriile nevoi. Narcisiștii sunt îndrăgostiți de o imagine idealizată și grandioasă despre ei înșiși. Această ‘auto îndrăgosteală’ le permite să evite sentimentele profunde de nesiguranță care îi macină. Narcisiștii nu caută parteneri, ci admiratori, cu cât mai docili, cu atât mai bine. Narcisiștii nu sunt foarte dispuși și nici capabili de reciprocitate adevărată”, a mai spus medicul psihiatru.

Legea reciprocității din psihologie spune că, atunci când cineva îți dă ceva de valoare perceptibilă, reacționezi cu dorința de a da ceva în schimb.

„Cea mai valoroasă lecție de viață pe care o veți învăța vreodată este: tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tu tratat sau așa cum vor ei să fie tratați sau Legea reciprocității. Legea reciprocității afirmă că, atunci când încercați să-i ajutați pe oameni să obțină ceea ce-și doresc, vor vrea și ei să vă întoarcă serviciul. Nu este o gândire egoistă, ci este o nevoie umană de a oferi înapoi. Atunci când partenerul sau partenera îți face o surpriză, de exemplu îți pregătește micul dejun, sunt șanse mai mari ca acel om drag să se bucure de atenția ta specială pe parcursul zilei, decât dacă te critică sau ignoră. Partenerii buni oferă soțiilor iubire, respect, ajutor, înțelegere. Apoi primesc lucrurile pe care și le doresc de la aceștia”, menționează medicul psihiatru.

Totodată, dr. Nechita mai spune că părinții buni oferă copiilor dragoste, apreciere, încredere. Ulterior, ei cer copiilor, chiar dacă nu explicit, disciplină, respect, afecțiune.

„Scopul relațiilor armonioase este acela de a da roade frumoase – bucurie, fericire, realizări familiale, împliniri profesionale – nu de a vindeca în parteneriat rănile trecutului. Relațiile sănătoase se bazează pe respect reciproc și grijă”, a conchis medicul psihiatru Petronela Nechita.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.