Politică

Coliziune politică în interiorul coaliției de guvernare. Ministru Romașcanu îl atacă pe deputatul UDMR Csoma Botond

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, senator PSD, afirmă că discursul susținut, luni, de deputatul UDMR Csoma Botond, la ședința solemnă a Parlamentului, cu prilejul Zilei Naționale a României, a fost unul „discordant” printre celelalte discursuri „încărcate de patriotism” și consideră că nimeni nu ar trebui să joace „o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major”.

„Astăzi, la ședința solemnă a Parlamentului României, am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între granițele aceluiași stat național a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari. Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism, dar și de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond”, a scris Romașcanu, pe Facebook.

El a reacţionat „la cald” la discursul deputatului UDMR cu „câteva idei”.

„Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei. Declaraţia de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român. România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privinţa tratamentului minorităţilor, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în Parlament, prezenţă în aproape toate guvernele post-decembriste, învăţământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.”, a adăugat senatorul PSD.

Potrivit lui Romașcanu, pentru toate acestea România și românii trebuie respectaţi.

„Nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potenţial distructiv major”, a conchis Lucian Romașcanu.

UDMR consideră că viitorul este comun cu cel al românilor în această ţară și este partener în conceptualizarea și implementarea acelor proiecte de ţară care îmbunătățesc viața de zi cu zi a cetățenilor acestui stat, indiferent de etnie, a declarat, luni, liderul deputaților Uniunii Democrate Maghiare din România, Csoma Botond.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeași parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist-reducționist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent și care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de dușman, afectând grav relațiile interetnice. Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunități ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare și interpretare proprie a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare și să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunități de către o parte a societății”, a afirmat Csoma Botond, la ședința solemnă a plenului reunit al Parlamentului, consacrată Zilei Naționale a României.

El a subliniat că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, și acest lucru s-a reflectat și în textul Declarației de la Alba Iulia”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.