Politică

Declarație comună a miniștrilor de externe ai statelor NATO: Rusia e exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina

Fotografia oficială a reuniunii NATO de la București a miniștrilor de Externe

Rusia este exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina, care reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU”, afirmă miniștrii de externe ai statelor membre NATO în declarația comună semnată la reuniunea de la București.

„Ne-am adunat aici, aproape de țărmul Mării Negre, într-un moment când invazia Rusiei din Ucraina, care este în curs de desfășurare, amenință pacea, securitatea și prosperitatea euroatlantică. Rusia este exclusiv responsabilă pentru acest război, o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU. Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile repetate și de neconceput asupra infrastructurii ucrainene, lipsește milioane de cetățeni ai Ucrainei de serviciile de bază”, arată documentul semnat de reprezentanții diplomațiilor celor 30 de țări membre NATO.

Aceștia subliniază că agresiunea rusă „a afectat aprovizionarea cu alimente din lumea întreagă și a pus în pericol țările și popoarele cele mai vulnerabile”.

„Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv activitățile hibride, șantajul energetic și retorica iresponsabilă pe teme nucleare subminează ordinea internațională bazată pe reguli”, arată semnatarii.

Diplomații NATO își exprimă solidaritatea cu Polonia, după incidentul din 15 noiembrie, care a dus la morți în rândul civililor.

De asemenea, miniștrii de externe vorbesc despre atitudinea „crudă” a Rusiei în Ucraina, cu deportări forțate, tortură și „comportament barbar” față de femei și copii.

„Condamnăm atitudinea crudă a Rusiei față de populația civilă din Ucraina, încălcările și abuzurile drepturilor omului, cum ar fi deportările forțate, tortura, comportamentul barbar față de femei, copii și persoane vulnerabile”, arată documentul.

Şefii diplomațiilor din țările NATO subliniază că „aceia care sunt responsabili de crime de război, inclusiv violențe sexuale pe timpul conflictelor armate, trebuie să răspundă pentru acțiunile lor”.

Totodată, demnitarii reuniți la București condamnă „toate părțile, inclusiv Belarus, care susțin activ războiul de agresiune împotriva Ucrainei”.

Miniștrii de externe salută prezența șefului diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, la București, în prima zi a ministerialei NATO, se angajează să nu recunoască așa-zisele teritorii anexate de către Federația Rusă, și să continue să sprijine Ucraina.

„Suntem profund solidari cu guvernul ucrainean și cu poporul ucrainean, în efortul lor eroic de a-și apăra națiunea și țara și aducem un omagiu tuturor cei care și-au pierdut viețile. Rămânem de neclintit când este vorba de angajamentul nostru față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei care încalcă flagrant Carta ONU. Vom continua să acordăm sprijin politic și practic Ucrainei care își apără suveranitatea și integritatea teritorială și valorile noastre comune împotriva agresiunii ruse și vom acorda acest sprijin atât cât este nevoie”, se mai arată în declarație.

În acest context, precizează semnatarii, NATO se va coordona cu partenerii relevanți pentru a consolida reziliența Ucrainei și pentru a ajuta această țară să contracareze „campaniile de dezinformare și minciunile Rusiei”. De asemenea, miniștrii aliați se angajează să susțină Ucraina „în eforturile de a-și repara infrastructura energetică și de a-și apăra poporul de atacurile aeriene”.

Declarația comună reînnoiește angajamentul aliat față de reconstrucția și reformele Ucrainei, după război, astfel încât această țară să își asigure „viitorul liber și democratic, să își modernizeze sectorul de apărare, să consolideze interoperabilitatea pe termen lung și să descurajeze agresiuni viitoare”.

„Vom continua să consolidăm parteneriatul nostru cu Ucraina, pe parcursul aspirațiilor sale euroatlantice”, arată miniștrii de externe aliați în document.

Declarația comună a fost transmisă în prima zi a reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, care are loc la Palatul Parlamentului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.