Mozaic

Mantaua mareșalului Prezan și mai multe distincții primite de acesta sunt expuse la Sala Unirii

Generalul Constantin Prezan, fotografie din anul 1916

Mai multe piese cu valoare istorică deosebită, cum ar fi mantaua militară purtată în timpul războiului de mareșalul Constantin Prezan, vor fi expuse la Sala Unirii din Alba Iulia, într-un eveniment desfășurat în cadrul „Festivalului de România”, dedicat Zilei Naționale a României.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, Agerpres, de către Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, la Sala Unirii va avea loc miercuri, la ora 15,00, vernisajul expoziției „Constantin Prezan – Mareșalul Unirii”.

Expoziția, adusă în fața publicului în cadrul programului dedicat Zilei Naționale a României, își propune să omagieze figura ilustră a lui Constantin Prezan (1861-1943), cel care a avut un rol decisiv în povestea creării României Mari.

„Cu această ocazie, vor fi expuse o serie de piese cu valoare istorică deosebită, obiecte ce i-au aparținut mareșalului Prezan, respectiv mantaua militară purtată în timpul războiului, precum și o serie de distincții pe care le-a primit pentru contribuția la Marea Unire de la 1918, dintre care amintim Ordinul Ferdinand I”, precizează sursa citată.

Din poziția de șef al Marelui Cartier General (1916-1918), Constantin Prezan a fost artizanul rezistenței armatei române din vara anului 1917, iar apoi, în cadrul campaniei din Transilvania și Ungaria (1918-1920), din aceeași funcție de comandant operativ al trupelor, a condus operațiunile de eliberare a Ardealului.

Pentru întreaga sa carieră militară și îndeosebi pentru rolul primordial avut în Primul Război Mondial, Constantin Prezan a fost ridicat la rangul onorific de mareșal, în 1930, deținând, totodată, poziția de senator al drept și de membru de onoare al Academiei Române.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean “Ştefan cel Mare” Vaslui și MNU Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.