Politică

A murit fostul președinte chinez Jiang Zemin

Fostul președinte chinez Jiang Zemin a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, a anunțat presa de stat chineză, citată de Reuters și France Presse.

Jiang a murit din cauza leucemiei și de insuficiență multiplă de organe la Shanghai, la ora 12.13, a declarat agenția oficială de presă Xinhua.

Jiang Zemin și-a condus țara într-o eră de profunde tulburări din 1989 până la începutul anilor 2000.

El a ajuns în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC) după reprimarea manifestațiilor din Piața Tiananmen din Beijing și a fost alături de transformarea celei mai populate țări din lume într-o putere mondială.

„Jiang Zemin a murit de leucemie și insuficiență multiplă de organe la Shanghai, la 12.13 (miercuri), 30 noiembrie 2022, la vârsta de 96 de ani”, a precizat Xinhua (China Nouă).

Când Jiang Zemin a fost numit oficial în 1989 de fostul lider Deng Xiaoping ca succesor al său, China era abia la începutul modernizării sale economice, notează AFP.

Când Jiang a părăsit funcția de președinte în 2003, China devenise membră a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a câștigat organizarea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 și era pe cale să devină o superputere.

Fost primar și șef al PCC din Shanghai, Jiang Zemin a continuat, cu un cerc de lideri apropiați, să exercite influență asupra vieții politice chineze chiar și după pensionarea sa oficială, potrivit analiștilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.