Mozaic

De 1 Decembrie, acces gratuit la Casa Memorială „Lucian Blaga” și Muzeul din Sebeș

Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș vor fi deschise joi, de Ziua Națională, iar accesul va fi gratuit în toate expozițiile și pentru toți vizitatorii.

Potrivit directorului Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Nadia Arsin, Casa Memorială “Lucian Blaga” din Lancrăm, compartiment al Centrului Cultural „Lucian Blaga”, găzduiește, începând cu 1 Decembrie, o expoziție temporară dedicată importantului eveniment care a consfințit crearea României Mari, încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia în data de 15 octombrie 1922.

„Expoziția surprinde eforturile depuse de administrația centrală și locală pentru pregătirea încoronării, organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură, dar și de o mare solemnitate, presupunând un uriaș efort financiar, dublat de pregătiri de amploare, dar și asumarea unor proiecte ambițioase care au necesitat viziune, respectarea unor termene și o infrastructură bine articulată. Cu ajutorul imaginilor de epocă, cărți poștale ilustrate și fotografii din colecția muzeului albaiulian, sunt ilustrate etape din construcția bisericii edificate special pentru încoronare, viitoarea Catedrală a Încoronării, precum și principalele momente ale ceremoniei din 15 octombrie 1922, care s-a desfășurat în interiorul ei și pe platoul din fața acesteia”, a transmis, miercuri, Nadia Arsin.

Expoziția, care este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Sebeș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Centrul Cultural “Lucian Blaga” și Muzeul Municipal „Ioan Raica”, poate fi vizitată în sala de conferințe a Casei Memoriale „Lucian Blaga” până în 15 ianuarie 2023.

Tot începând de joi, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș va prezenta publicului o nouă expoziție temporară dedicată Încoronării.

„Diverse relatări și știri din presa anilor 1921 și 1922 permit reconstituirea, pas cu pas, a eforturilor depuse pentru pregătirea ceremoniei de încoronare a regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia și reflectă atmosfera festivă din ziua în care a avut loc evenimentul solemn, precum și elogiile din zilele următoare, așa cum au fost reflectate de ziarele vremii. Extrasele de presă prezentate în cadrul expoziției fac parte din periodice cu circulație locală (‘Alba Iulia’, ‘Vestea’, ‘Unirea’), națională (‘Adevărul’, ‘Viitorul’, ‘Universul’, ‘Neamul românesc’, ‘Lupta’, ‘Universul literar’, ‘Cosânzeana’) și chiar internațională (‘L’Illustration’)”, a precizat Nadia Arsin.

Expoziția poate fi vizitată, gratuit, în grădina muzeului din Sebeș, până la mjlocul lunii ianuarie 2023.

Atât Casa Memorială “Lucian Blaga”, cât și Muzeul Municipal “Ioan Raica” vor fi deschise joi, de Ziua Națională, între orele 10,00 și 14,00, iar accesul va fi gratuit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.