Social

„Stegarul Marii Uniri” a fost comemorat în locul în care a fost împușcat, gara Teiuș

„Stegarul Marii Unirii” sau „martirul Marii Uniri” din 1918, Ioan Arion, a fost comemorat, marți, în cadrul unui ceremonial desfășurat în gara Teiuș, acolo unde, în seara de 30 noiembrie 1918, aflat în drum spre Alba Iulia, a fost împușcat, potrivit presei vremii, de către membri ai Gărzii Maghiare.

Potrivit autorităților locale, au fost depuse mai întâi jerbe de flori la Mormântul Eroilor, apoi în gara CFR Teiuș, la placa omagială, precum și la bustul lui Ioan Arion, aflat pe Aleea Personalităților din zona centrală a orașului.

A fost oficiată o slujbă de pomenire de către preoții parohi din oraș, iar profesorul Nicoleta Cîmpean, de la Liceul Teoretic Teiuș, a făcut o evocare a momentului din 1918, „transpunând-o într-o frumoasă poveste de aducere aminte a eroului comemorat”.

Despre Ioan Arion a vorbit și primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, iar elevi ai Liceului Teoretic au prezentat un scurt moment artistic.

Anual, din 2012, Primăria și Consiliul Local Teiuș organizează o ceremonie de comemorare a lui Ioan Arion, în preajma Zilei Naționale.

Ioan Arion a fost împușcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegație din satul său natal, Agriș, comuna Iara, din Cluj, pentru a participa la Marea Adunare Națională.

Ales de consăteni să poarte drapelul în drum spre Alba Iulia, Arion a murit cu tricolorul în mână, după ce a fost împușcat, potrivit presei vremii, de persoane din Garda Maghiară care au tras asupra trenului care tocmai pleca din gara Teiuș. El a fost nimerit de două gloanțe. Din cauza rănilor, a murit până când trenul a ajuns în Alba Iulia.

A fost înmormântat în cimitirul din Alba Iulia în 2 decembrie, la ceremonialul funerar fiind prezente și diverse personalități. Samoilă Mârza a realizat atunci o fotografie cu sicriul deschis al lui Arion. Preotul din Alba Iulia care a oficiat slujba religioasă s-a preocupat apoi de ridicarea unui monument funerar pentru Arion.

Pe piatra funerară a acestuia este inscripționat „Ioan Arion, din comuna Agriș – Iara, ucis mișelește de Garda Maghiară în Gara Teiuș în drumul spre Marea Adunare ținută în Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918. Națiunea recunoscătoare”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.