Mozaic

Unire fără unioniști. Nicio floare nu a fost depusă la busturile unioniștilor de 1 Decembrie

Busturile unioniștilor și ale altor personalități marcante care au avut legătură cu actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 aflate în preajma Sălii Unirii din Alba Iulia au fost omise de organizatorii manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României și a împlinirii a 104 ani de la Marea Unire, precum și de asociațiile patriotice, astfel încât nicio floare nu a fost depusă la soclul acestora.

Pe 30 noiembrie, au fost depuse coroane de flori în cadrul unor ceremonii oficiale la statuia lui Mihai Viteazul din Cetate, precum și la busturile Regilor Ferdinand și Maria din fața Catedralei Reîntregirii, precum și la statuile lui I.I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, situate în zona Centru.

Au mai fost depuse coroane, atât în 30 noiembrie, cât și în 1 Decembrie, la Monumentul Unirii, inaugurat în urmă cu patru ani. Însă, nu a fost depusă nicio coroană, jerbă sau floare la busturile din proximitatea Sălii Unirii sau la cele din Parcul Unirii, așa cum se întâmpla în urmă cu mai mulți ani, când, după momentul principal de la statuia voievodului Mihai Viteazul, organizatorii le recomandau instituțiilor și asociațiilor să facă acest lucru.

Lângă Sala Unirii se află busturile lui Pantelimon Halippa, care s-a implicat activ în Unirea Basarabiei cu România, a participat la Congresul General al Bucovinei, la Cernăuți (15 noiembrie 1918), și la Adunarea de la Alba Iulia (1 Decembrie 1918), ale bucovinenilor Ion Nistor și Iancu Flondor, participanți activi la pregătirea și realizarea Marii Uniri, „fotografului Unirii” Samoilă Mârza, memorandiștilor Vasile Lucaciu și Ioan Rațiu, precum și ale generalilor Alexandru Averescu și Constantin Prezan.

În Parcul Unirii se află busturile episcopului greco-catolic de Cluj Gherla Iuliu Hossu, care, la 1 Decembrie 1918, a dat citire în fața celor 100.000 de oameni Actului Unirii, protopopului ortodox de Alba Iulia Ioan Teculescu, decorat pentru organizarea Marii Adunări Naționale, președintelui Woodrow Wilson, cel care, în noiembrie 1918, transmitea că guvernul american recunoaște dreptul poporului român de a-și împlini aspirațiile de unitate națională, și al geografului francez Emmanuel de Martonne, expert care a contribuit, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, la configurarea frontierelor României Mari.

Joi, de Ziua Națională, Sala Unirii a fost vizitată de aproape 5.000 de oameni, care au putut vedea astfel aparatul de fotografiat folosit de Samoilă Mârza la 1918, Cuvântarea lui Vasile Goldiș la 1 Decembrie 1918, Documentele Unirii etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.