Mozaic

Cum arată Florin Piersic la aproape 87 de ani: „La cei 20 de ani ai tăi te miști ușor, nu ca mine la 100”

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori români, se apropie de vârsta de 87 de ani. Născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, Florin Piersic este unul dintre cei mai importanți actori români de teatru și film.

Actorul nu-și arată vârsta și nimeni nu ar spune că îl desparte o singură lună de cei 87 de ani.

Viața lui Florin Piersic

A absolvit Liceul de băieți nr. 3 din Cluj (fostul Seminar Pedagogic), apoi Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957, fiind coleg de generație cu artiști precum Leopoldina Bălănuță, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Brașoveanu și alții.

Spectacolul său de absolvire a fost „Peer Gynt” de Henrik Ibsen, iar doi ani mai târziu a debutat pe scena Teatrului Național din București, obținând rolul principal în „Discipolul diavolului” de George Bernard Shaw. Au urmat roluri în piesele „Tragedia optimistă” de Vsevolod Vișnevski, „Oameni și șoareci” de John Steinbeck sau „Orfeu în Infern” de Tennessee Williams, care i-au scos în evidență talentul și naturalețea.

Pe parcursul bogatei sale cariere, a interpretat zeci de roluri pe scena Naționalului bucureștean, în piese ca „Act venețian” de Camil Petrescu, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, „Idiotul” după F.M. Dostoievski , „Logodnicele aterizează la Paris” de Marc Camoletti, „Cartea lui Ioviță” de Paul Everac și multe altele. Celebritatea și popularitatea actorului nu se datorează doar rolurilor sale de pe scenă, ci și celor interpretate în cinematografie. Florin Piersic are o bogată activitate în filmul românesc, jucând în peste 55 de pelicule. Debutul în film s-a produs cu “Ciulinii Bărăganului”, în 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în „Neamul Șoimăreștilor” (1965), regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut cunoscut – „De-aș fi… Harap Alb” (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

Din bogata sa filmografie amintim: „Celebrul 702” (1961), „Tunelul” (1966), „Șapte băieți și o ștrengăriță” (1967), „Columna” (1968), „Mihai Viteazul”(1971), „Aventuri la Marea Neagră” (1972), „Explozia” (1973), „Frații Jderi” (1974), „Un August în flăcări” (1974), „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475” (1975), „Elixirul tinereții” (1975), „Pintea” (1976), „Cuibul salamandrelor” (1976), „Eu, tu și… Ovidiu” (1978), „Regăsire” (1977), „O lebădă iarna” (1983), „Rămășagul” (1985), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), „Fix alert” (2004), „Eminescu versus Eminem” (2005) – în ultimele două filme amintite jucând împreună cu fiul său Florin Piersic jr., care semnează regia și scenariul.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci – Anghel Șaptecai sau Grigore Pintea, însă cel mai cunoscut și îndrăgit rol, cu care se identifică în conștiința publicului, este Mărgelatu – personajul cu pălărie și mantie neagră, purtând o armă cu opt țevi scurte și având în mână o „pălărie” de floarea-soarelui din care mănâncă semințe – din seria filmelor regizate de Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu artistic greu de egalat cu personajul Buză de Iepure, interpretat actorul și cascadorul Szobi Cseh. Florin Piersic a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, atât la radio, cât și la televiziune, în care a dovedit că poate să și cânte. De altfel, el a jucat și în filmul muzical „Rămășagul”, regizat de Ion Popescu Gopo, unde a interpretat rolul Zmeului, a fost personaj principal în musicalul „Corina” de Edmond Deda (după „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian), în ambele având-o parteneră de duete muzicale pe Angela Similea, cu care a colaborat și în emisiuni de divertisment TV.

La 14 mai 2019, Florin Piersic a primit, la cea de-a XXVII-a ediție a Premiilor Galei UNITER care a avut loc la Teatrul Național din Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga activitate, care i-a fost înmânat de Ion Caramitru. În iunie, același an, actorul a fost omagiat în cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc desfășurate la Iași, primind și prima stea din cele cinci de pe „The Wall of Fame”, o inițiativă a unui hotel ieșean, dar și titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.