Sănătate

Dr. Streinu-Cercel: Infecţia cu HIV poate fi ținută sub control. Numai cine nu vrea să trăiască nu ia o pastilă pe zi

Infecția cu HIV poate fi ținută sub control, a declarat, luni, președintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, care a precizat că, în România, se înregistrează anual un număr de 700 – 800 de pacienți noi.

„Am ajuns departe, pentru că acum această infecție poate fi ținută sub control și numai cine nu vrea să trăiască nu ia o pastilă pe zi, fără niciun fel de alte repercusiuni. Noi am învățat un capitol foarte mare de metabolisme, pentru că aceste mecanisme nu erau descrise până să apară HIV. Și, în acest context, cei care au vrut să învețe, evident, au învățat și știu ce au de făcut cu acești pacienți și cum să le facă managementul toxicităților”, a precizat Adrian Streinu-Cercel, la o dezbatere privind programul de tratament HIV în România, organizată de Federația UNOPA, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Centrul Român HIV/SIDA și Academia Europeană de HIV/SIDA.

El a menționat că în țara noastră prevalența HIV este 0,07%, iar incidența anuală de 0,002%.

„Evident că o să spuneți că avem un număr de circa 700 – 800 de pacienți noi pe an. Da, așa este, dar am rămas în acest ‘range’, ceea ce este un lucru foarte bun”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, adulții tineri heterosexuali, bărbații care întrețin relații sexuale cu alți bărbați și utilizatorii de droguri injectabile sunt primele trei categorii prin care HIV se transmite pe teritoriul țării noastre.

Rata de transmitere materno-fetală este de 0,4% la nivel național, cazurile cumulate în perioada 1989 – 2022 fiind de 26.790. Numărul persoanelor infectate cu HIV, în viață, înregistrate în baza națională este de 17.708, iar 13.985 dintre acestea sunt în terapie activă și se prezintă în mod regulat la doctor pentru a-și lua medicația.

În acest an, în perioada ianuarie – septembrie, în București, au fost depistate cele mai numeroase cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA (117), urmat de județele Cluj (23), Iași (19), Maramureș și Argeș (câte 16) și Constanța (15).

Calea probabilă de transmitere a acestor cazuri au reprezentat-o relațiile heterosexuale (195 de cazuri la bărbați, 74 la femei), relațiile sexuale între bărbați (140), utilizarea drogurilor intravenos (26 de bărbați, trei femei), transmiterea materno-fetală (2).

Streinu-Cercel a subliniat importanța utilizării terapiei ca metodă de prevenție, arătând că prin medicație se realizează supresie virală.

„Dacă e nedetectabil, nu transmite. Nedetectabil egal netransmisibil. Și acest lucru va trebui să îl implementăm de sus și până jos, pentru scăderea ratei de transmitere în populație. Dacă nu are virus în sânge, nu are ce să transmită. Și, evident, că vor scădea și costurile Casei Naționale de Asigurări pentru acest program de sănătate, pentru că în momentul de față vorbim de costuri care sunt adiacente bolilor cronice, care se asociază datorită evoluției în vârstă”, a spus el.

Senatorul a subliniat și rolul profilaxiei preexpunere. În acest sens, el a precizat că de terapia cu acțiune îndelungată, constând într-o injecție administrată o dată la șase luni, ar putea să beneficieze în primul rând categoriile care se confruntă cu riscul stigmatizării.

“Avem pentru toți această posibilitate de a aplica terapii de lungă durată. Fie că le facem administrare la două luni, fie la șase luni de zile, aceste lucruri există și există sub toate formele posibile și imposibile în momentul de față. Plecând de la microcipuri cu micro-ace, până la plasturi, inele plasate intravaginal și, evident, terapie orală. Trebuie să ne mutăm puțin obiectul de activitate dinspre terapie per se spre prevenție. Și aici intervine PrEP, adică profilaxia pre-expunere, unde acest tip de medicație își găsește foarte bine locul. Și, atunci, dacă discutăm de strategie, evident că va trebui să includem astfel de capitole. Uitați-vă, injecții subcutanate la fiecare șase luni, studiile sunt cât se poate de clare și evident că putem merge în această direcție”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Președintele Comisiei de sănătate din Senat a făcut referire și la terapia cu anticorpi neutralizanți cu bază largă.

„Sunt combinații de câte trei tipuri de anticorpi monoclonali, cu o administrare a unui astfel de preparat o dată la șase luni. Poate fi folosită foarte bine în prevenirea infecției cu HIV”, a indicat el.

Streinu-Cercel a subliniat că România a fost prima țară din lume care în anul 2001 a dat acces universal la terapia antiretrovirală.

„E bine de știut asta, pentru că alte țări așteptau de mult acest eveniment. La noi s-a întâmplat în intervalul 2000 – 2001 și s-a întâmplat acest lucru după ce am fost la Geneva și le-am propus celor de acolo, la vremea respectivă, să folosim terapia ca armă de prevenție. Și la vremea respectivă mi s-a spus că ‘it is not affordable’, adică nu ne putem permite, mai pe românește. M-am supărat, am venit în România și am spus: ‘În România, vom trata pe toată lumea, începând de mâine’. Și așa a fost”, a evidențiat el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.