Economie

În luna Crăciunului, românii cumpără cea mai scumpă carne de porc din UE: importăm 85% din acest tip de produs

Deși România exportă cantități însemnate de grâu și porumb, circa 85% din cantitatea de carne de porc de pe piața internă provine din import.

În săptămîna începând cu 21 noiembrie, statistica Europeană consemna pentru România un preț mediu al cărnii de porc la poarta fermei de 231,78 euro carcasa de carne tip S de 100 de kilograme. Este un preț neobișnuit pentru România unde cu greu s-a trecut de pragul de 130 de euro carcasa de 100 de kilograme. Prețul este cu 56,6% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, cu 6,6% peste nivelul de acum o lună și cu 3,2% peste săptămâna anterioară, informează Economica.net.

Cea mai mare scumpire a avut loc în Letonia (plus 85,2%), urmată de Lituania cu 71,6% și Polonia – 70,8%. Cel mai puțin s-a scumpit carnea în Slovenia, cu 32,7%.

Importuri masive de carne de porc

România exportă cantități însemnate de grâu și porumb, însă cu toate acestea circa 85% din cantitatea de carne de porc de pe piața internă provine din import.

În plus, România întâmpină dificultăți și în ceea ce privește asigurarea necesarului de lapte pentru consum, motiv pentru care și pe acest segment sunt înregistrate importuri substanțiale.

„Este o chestiune despre care în România nu se discută prea mult din această perspectivă a crizei alimentare. Și eu vreau să cred că nu vom intra într-o criză alimentară, însă datele pe care le avem la nivel mondial sunt îngrijorătoare”, declara eurodeputatul clujean Daniel Buda, în octombrie 2022, citat de Monitorulcj.ro.

„Și aici sunt probleme majore legate de ceea ce înseamnă necesarul de asigurare cu lapte, pentru că deja nu mai avem lapte pe piață și importăm foarte mult.

Să nu mai vorbesc de faptul că România importă 85% din consumul de carne de porc, deși suntem mari exportatori de grâu și de porumb dar, din nefericire, iată că importăm carne de porc.

Practic, suntem și aici într-o zonă în care apele încep să se tulbure”, arăta europarlamentarul Daniel Buda în cadrul unei intervenții radio.

Chiar dacă în problema stocurilor alimentare și a siguranței cantitative de produse alimentare la nivel european nu sunt întâmpinate blocaje, tema accesului consumatorilor la produsele de la raft, din cauza prețurilor în creștere, rămâne problematică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.