Social

Folosirea articolelor pirotehnice „inofensive” poate cauza leziuni ireversibile

Folosirea necorespunzătoare a obiectelor pirotehnice poate pune în pericol sănătatea, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, când au fost cazuri de persoane care au suferit leziuni de cornee, la față sau falange amputate, atrag atenția polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba.

Ofițerul specialist la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din IPJ Alba, comisar-șef Vlad Belizna, a făcut marți în fața presei o prezentare a categoriile permise la deținere și folosire, dar și a celor interzise, care pot atrage sancțiuni, inclusiv de natură penală.

Vlad Belizna a explicat că sunt trei mari categorii, de divertisment, de scenă și alte articole pirotehnice, care sunt permise la deținere și folosire în anumite condiții.

De exemplu, cele din categoria F1, adică artificiile de tort, așa-numitele artificii de brad și unele mini-pocnitori, pot fi folosite și de către minorii de peste 16 ani.

Pentru o altă categorie, P1, cunoscutele pocnitori sau petarde, legiuitorul prevede obligația ca acestea să fie folosite doar după specificațiile producătorului, adică în scopuri tehnice, pentru îndepărtarea animalelor sălbatice sau agresive.

„Noi solicităm populației să le folosească doar în acest scop, și nu în scop de divertisment”, a subliniat ofițerul.

Belizna a adăugat că mai este o categorie permisă la deținere și folosire, „torțele”, de persoanele care au peste 18 ani.

„Cu toate că sunt articole pirotehnice care pot fi folosite și de către persoanele tinere, ele prezintă un pericol deosebit. Cu toate că par inofensive, le găsim pe torturi, în brad, ele pot provoca incendii, pentru că generează temperaturi mari de ardere și pot provoca și rănirea persoanelor care le folosesc. Se eliberează, pe lângă gaze, flăcări și fragmente care pot cauza vătămări, de multe ori ireversibile. Din experiența anilor anteriori, am avut atât copii, cât și adulți care au ajuns la unitățile de primiri urgențe cu falange amputate, cu arsuri la nivelul ochilor sau feței”, a subliniat Vlad Belizna.

El a precizat că mai sunt câteva categorii de articole pirotehnice, dar care sunt interzise publicului larg și pot fi folosite doar de către pirotehnicieni.

Belizna a menționat că și în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, până în 4 ianuarie 2023, polițiștii din Alba desfășoară acțiunea „Foc de artificii”, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoanele fizice și juridice.

„Desfășurăm activitățile atât în mediul fizic, piețe, oboare, magazine, cât și în mediul online. Asta înseamnă că mediul online îl supraveghem, pentru că o mare parte dintre tranzacții se pot comite prin comandarea ilegală și vânzarea cu nerespectarea prevederilor legale de articole pirotehnice”, a spus acesta.

El le-a recomandat părinților să manifeste o atenție sporită în ceea ce privește comenzile plasate de către copiii lor în mediul online.

Potrivit acestuia, anul trecut, în cadrul acțiunii „Foc de Artificii”, în Alba au fost făcute controale la zeci de firme, în târguri, piețe și centre comerciale unde se vindeau obiecte pirotehnice, soldate cu confiscarea a peste o tonă și jumătate de articole din categoriile F1, F2, F3 și P1, în valoare de peste 196.000 de lei. În urma acestei acțiuni au fost întocmite 29 de dosare penale și au fost efectuate 8 percheziții.

De la debutul acțiunii în acest sezon, în Alba au fost constatate 2 infracțiuni, aplicate 6 sancțiuni contravenționale și au fost confiscate 19 kilograme de articole pirotehnice.

Activitățile beneficiază și de sprijinul polițiștilor de ordine publică, investigare a criminalității economice, transporturi și alte formațiuni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.