Economie

Au crescut investițiile nete realizate în trimestrul al III-lea al 2022

Imagine de pe șantierul de la Decea, unde se realizează o investiție a DP World

Investițiile nete realizate în trimestrul al III-lea al anului în curs în economia națională au însumat 39,356 miliarde de lei, în creștere cu 13,3%, comparativ cu trimestrul III 2021, arată datele provizorii publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, investițiile nete realizate în economia națională au însumat 96,422 miliarde de lei, în creștere cu 4,5%, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021.

În trimestrul III 2022, comparativ cu trimestrul III 2021, investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 13,3%, creștere înregistrată la toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 20,7%, alte cheltuieli cu 11,7% și la lucrări de construcții noi cu 9,7%.

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 4,5%, creștere înregistrată la elementele de structură lucrări de construcții noi cu 5,5% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 4,9%. Scădere s-a înregistrat la elementul de structură alte cheltuieli cu 8,2%.

Conform INS, investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.