Sănătate

Pentru prima dată în România se folosește, la Sibiu, o tehnologie numită neurofeedback

Un psiholog clinic român care s-a format în Germania, Gabriela Marcu, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că folosește o tehnologie nouă într-un spital de psihiatrie din Sibiu, numită neurofeedback, care ajută la tratarea unor afecțiuni precum depresia, anxietatea, ADHD, autismul, dar poate ajuta și oamenii sănătoși să gestioneze mai bine situațiile stresante din viața lor.

„În primul rând este vorba despre o tehnologie nouă pentru România, ea are o vechime de peste 50 de ani în lume, dar acum am preluat-o și la noi, neurofeedback se numește. Este o modalitate de terapie, de antrenament cerebral, non-invazivă, care se poate personaliza pentru pacient și care presupune reglarea activității cerebrale, îmbunătățirea activității cerebrale a pacientului pe baza activității creierului de a se reconfigura, numim asta neuroplasticitate. Intervenția este sigură, este susținută de studii clinice randomizate. Asta încercăm să facem și noi aici, să studiem ca să aducem și contribuția asta alternativă medicației, fie complementară tratamentului. (…) Pacientul doar trebuie să stea relaxat, se și întinde acest fotoliu, se uită la un ecran pe care primește feedback viziual în funcție de activitatea creierului său. (…) Practic creierul învață ce ar avea de făcut ca să funcționeze mai bine”, a explicat Gabriela Marcu.

Potrivit cercetătoarei de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu, „neurofeedbackul este recomandat populației clinice în tulburările de tip anxietate, ADHD, autism, dar și populației sănătoase care traversează momente de gestiunea stresului, mai puternic sau celor care doresc să își îmbunătățească capacitățile cognitive în perioade de examene sau în perioade suprasolicitante la job”.

Până în prezent, Gabriela Marcu a început terapia cu neurofeedback pentru 14 pacienți ai spitalului din Sibiu, diagnosticați cu anxietate și depresie rezistentă la tratament.

„Avem un număr de 14 pacienți din spital de care ne-am ocupat la cabinet cu rezultate. În general rezultatele sunt bune spre foarte bune. (…) Cel mai important este că nu există efecte secundare sau dacă sunt, sunt tranzitorii. (…) Este un tratament de minim 20 de ședințe și se desfășoară pe parcursul mai multor luni. (…) Ne-am ocupat de depresie și anxietate. Vrem să testăm dacă pe depresia rezistentă la tratament, reușim să mișcăm lucrurile printr-o astfel de abordare. Se pare că da”, a precizat Gabriela Marcu.

Specialistul de la Sibiu a explicat că s-a format în Germania și Danemarca și că a fost “uimită” când a propus spitalului public de psihiatrie de la Sibiu să facă această terapie și a fost acceptată.

„Când am venit aici am fost uimită să găsesc deschidere la o instituție publică, ce vrea să investească în aparatură destul de scumpă, ca să încerci o tehnologie nouă și să finanțeze cercetare. Mi se pare extraordinar”, a completat Gabriela Marcu.

Cu o experiență de 22 de ani în psihologia clinică, Gabriela Marcu este doar unul din cercetătorii care fac parte din colectivul științific al spitalului din Sibiu. Pentru prima dată Spitalul Clinic de Psihiatrie are din acest an un colectiv de cercetare științifică în neuroștiințe, dotat cu aparatură nouă de peste un milion de lei. La spital există un aparat unic în România, numit „sistem portabil interfață creier – calculator și software pentru interfața creier – calculator”, care a costat peste 200.000 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.