Sănătate

DSP Alba implementează un nou tip de teste de laborator Real Time PCR

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba implementează, în premieră pentru județ, un nou tip de teste de laborator Real Time PCR, pentru detectarea virusurilor gripale sezoniere.

Potrivit unui comunicat de presă, noile teste vor fi prelucrate în Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică din cadrul DSP Alba și „vor stabili un diagnostic clar și diferențiat, facilitând astfel un tratament medicamentos corect pentru pacient”.

Virusurile gripale care vor putea fi detectate prin teste RT-PCR sunt Influenza A, Influenza B și RSV (Virus respirator sincițial), mai precizează sursa citată.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că acest sistem este implementat în contextul creșterii numărului de cazuri de boli respiratorii produse de virusuri care se manifestă în acest sezon și a subliniat importanța stabilirii unui tratament corect.

„Implementăm acest nou sistem de detectare a virusurilor gripale ca o necesitate, având în vedere explozia de cazuri de boli preponderent respiratorii produse de virusuri ce se manifestă din plin în acest sezon. Este extrem de important, în stabilirea unui tratament corect, să știm dacă avem de-a face cu un virus gripal sau nu, dacă prescriem sau nu antibiotic. Până acum, în județ se realizau doar teste rapide pentru detectarea virusurilor gripale, știut fiind că acuratețea unui test rapid nu poate fi aceeași cu a unui test de laborator. Pentru confirmare, testele erau trimise spre prelucrare la Institutul Cantacuzino din București. Vom scuti timp prețios în stabilirea unui diagnostic și deci a unui tratament adecvat”, a declarat Alexandru Sinea, citat în comunicatul de presă.

Pacienții se pot prezenta începând de marți, 13 decembrie 2022, între orele 8,00 și 12,00, direct la punctul de recoltare situat în parcarea Policlinicii de pe strada Mușețelului nr. 2.

Recoltarea probelor se poate face și de către medicii de familie sau în spitale, acesta fiind trimise ulterior la Laboratorul DSP Alba.

Costul unui test RT-PCR gripal va fi de 190 de lei.

„Nefiind incluse în vreun program național de testare asemenea testelor CoViD, testele RT-PCR gripale nu pot fi realizate gratuit pe bază de trimitere”, se mai menționează în comunicatul DSP Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.