Administrație

Memorandum trilateral între România, Republica Moldova și Microsoft pentru accelerarea digitalizării

România și Republica Moldova au anunțat luni, la Chișinău, un Memorandum de Înțelegere (MoU) trilateral între cele două guverne și Microsoft care are ca scop progresul și accelerarea proiectelor de transformare digitală în ambele țări.

„Memorandumul de înțelegere formalizează planurile pentru România și Moldova de a crea și implementa un spațiu digital comun care să permită schimbul de cunoștințe, tehnologii și expertiză tehnică. Microsoft va sprijini aceste eforturi ale ambelor guverne, ajutând la modernizarea capabilităților tehnice respective și la îmbunătățirea eficienței operaționale în sectoarele public și privat”, informează un comunicat de presă al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Conform planului, părțile vor colabora pentru dezvoltarea sectoarelor naționale de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) din România și Moldova, construirea infrastructurii digitale, accelerarea serviciilor de e-guvernare, dezvoltarea politicilor legislative bazate de tip cloud first și creșterea competențelor digitale.

„Evenimentul de astăzi marchează una dintre principalele mele priorități de la preluarea mandatului, acela de a crea un ‘spațiu digital comun’ între România și Republica Moldova. Ne dorim adesea poduri fizice peste Prut. Dar cel puțin la fel de importante sunt punțile digitale, care vor aduce economia viitorului, cu toate oportunitățile ei, pe ambele maluri ale Prutului. Microsoft reprezintă unul dintre vârfurile industriei mondiale de software și mă bucură deschiderea și implicarea găsite în această colaborare. Așa cum am demonstrat de multe ori, parteneriatul cu mediul privat este prioritar pentru activitatea ministerului pe care îl conduc. Mă bucur să fiu alături de viceprim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, și de toți frații noștri, pentru a construi împreună un viitor comun”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Potrivit viceprim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, colaborarea deschide perspective și oportunități pentru dezvoltarea digitală a Republicii Moldova și a României, fiind un catalizator al agendei digitale comune și un element de sustenabilitate, care include și formarea specialiștilor de înaltă calitate în instituțiile din Republica Moldova.

De asemenea, Iurie Țurcanu, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Sebastian Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Mateusz Majewski, vice-președinte regional pentru Europa de Est la UiPath au semnat un Acord de colaborare pentru creșterea nivelului competențelor digitale ale personalului administrației publice, precum și pentru îmbunătățirea infrastructurii digitale și a capabilităților digitale ale celor două state, în special în contextul valorificării noilor tehnologii.

Potrivit unui comunicat remis presei, obiectivul general al acestei cooperări este de a sprijini eforturile guvernamentale de dezvoltare a domeniului tehnologiei informației în sectoarele public și privat din România și Republica Moldova prin infrastructură digitală îmbunătățită, politici moderne și competențe digitale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.