Economie

UE s-ar putea confrunta anul viitor cu un deficit de gaze de 27 miliarde metri cubi

Uniunea Europeană (UE) și-a asigurat o cantitate suficientă de gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu un deficit anul viitor, dacă Rusia reduce și mai mult livrările, a anunțat luni Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei (IEA), cerând guvernelor să acționeze mai rapid pentru a economisi energie și a extinde regenerabilele, transmite Reuters.

Chiar dacă Rusia a redus livrările de gaze anul acesta, Europa a evitat un deficit sever și a început iarna cu cantități importante în facilitățile de stocare a gazelor, datorită în parte măsurilor de urgență adoptate de UE pentru umplerea depozitelor, dar și a vremii blânde. În plus, prețul ridicat al gazelor a redus cererea. Dar anul viitor Europa s-ar putea confrunta cu riscuri semnificativ mai ridicate.

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantitățile reduse de gaze pe care le livrează acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricții, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, avertizează Agenția Internațională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

„Aceasta este o dificultate semnificativă”, a afirmat Fatih Birol la o conferință de presă cu Comisia Europeană, la Bruxelles. Acesta a adăugat că fără măsurile de urgență adoptate de UE, deficitul ar fi fost de aproximativ 60 miliarde metri cubi de gaze. El a cerut UE campanii mai bune pentru a încuraja consumatorii să folosească mai puțină energie.

Potențialul deficit poate fi evitat prin extinderea subvențiilor și a politicilor menite să economisească energia, prin renovarea locuințelor prost izolate și înlocuirea centralelor care folosesc combustibili fosili cu pompe de căldură, în timp ce continuă planurile UE de majorarea semnificativă a regenerabilelor, apreciază IEA.

Aprovizionare cu gaze a blocului comunitar “este sigură pentru această iarnă” iar UE se pregătește pentru următoarea, a afirmat președintele CE, Ursula von der Leyen.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.