Politică

Propunere legislativă. Anul 2024 ar putea fi Anul Avram Iancu

Monument al lui Avram Iancu

Mai mulți parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, ca în 2024 să fie instituit Anul Avram Iancu. Propunerea legislativă a fost semnată de 45 de parlamentari ai PNL și doi de la PSD.

„Se instituie anul 2024 ca Anul Avram Iancu, pentru aniversarea a 200 de ani de la nașterea revoluționarului Avram Iancu”, prevede proiectul.

Cu acest prilej, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora vor putea organiza sau sprijini logistic și material manifestări culturale, artistice sau educaționale dedicate celebrării vieții și activității lui Avram Iancu.

Aceste instituții vor putea aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor prevăzute, în limita alocărilor bugetare aprobate, mai stipulează proiectul.

Semnatarii proiectului susțin, în expunerea de motive, că este „oportună” și „necesară” promovarea acestei inițiative pentru a contribui la „consolidarea rezilienței coeziunii dintre cetățenii români”.

„1848 reprezintă un adevărat moment de inflexiune în istoria europeană și națională. Cunoscut drept ‘Primăvara popoarelor’, anul 1848 va fi martorul declanșării unor curente de gândire care nu vor mai putea fi oprite. Momentul care a marcat consolidarea conceptului de națiune, Revoluția Pașoptistă din spațiul românesc, deși înfrântă de Puterile acelui timp, va rămâne în mentalul nostru colectiv drept momentul care a dat naștere întregului șir de evenimente ce, în cele din urmă, au condus la realizarea unui stat național unitar și unificat. (…) Poate cea mai reprezentativă figură pentru anul revoluționar din spațiul românesc, cu precădere zona Transilvaniei, o reprezintă Avram Iancu. Născut în anul 1824, Avram Iancu, în vârstă de doar 24 de ani, a fost figura principală în ceea ce privește cristalizarea și coagularea doleanțelor românilor, precum și organizarea rezistenței acestora împotriva forțelor contrare intereselor populației românești din Ardeal”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.