Social

Cardinalul Lucian, în Pastorala de Crăciun: Să-l implorăm pe Domnul păcii pentru „pacea a toată lumea”

Cardinalul Lucian, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, adresează, în Pastorala de Crăciun, un îndemn la rugăciune pentru ca pacea să ne fie dăruită nouă, familiilor noastre, Europei măcinate de criză, popoarelor aflate în război și lumii întregi.

„Acum este ceasul nostru, timpul în care se scrie istoria mântuirii noastre prin fapte vrednice de cartea vieții și potrivite demnității de fii ai Tatălui ceresc: ‘Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema’ (Mt. 5,9). Mai mult decât oricând, este vremea să-l implorăm pe Domnul păcii ‘pentru pacea de sus’ și ‘pentru pacea a toată lumea’! Să cerem ‘toți, din tot sufletul și din tot cugetul nostru’, împreună cu Sfântul Vasile cel Mare: ‘pacea Ta și dragostea Ta dăruiește-ne-o, Doamne, Dumnezeul nostru’, nouă, familiilor noastre, Europei măcinate de criză, popoarelor aflate în război și lumii întregi! Să aprindem flacăra credinței atât de puternic încât să răspândească căldura, lumina, pacea și iubirea Domnului nostru Isus Cristos, urmând îndemnul Sfântului Pavel: ‘bucurați-vă! Desăvârșiți-vă, mângâiați-vă, fiți uniți în cuget, trăiți în pace și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi’ (2Cor. 13,11)”, a transmis Cardinalul Lucian.

Cel mai important lucru este ca în acest mare Praznic să nu lipsească Cel pe care îl sărbătorim, Isus Domnul, prezent în aproapele aflat în nevoie, arată Înaltul ierarh greco-catolic.

„Așteptăm și pregătim fiecare Crăciun cu mare bucurie și cu emoție. Să nu uităm însă că cel mai important lucru este ca în acest mare Praznic să nu lipsească Cel pe care îl sărbătorim, Isus Domnul, prezent în aproapele aflat în nevoie. Isus, Pruncul cel Sfânt este viu și prezent în cei care trebuie să fugă din cauza violenței și a lipsurilor, în cei asupra cărora în locul fulgilor de nea cad bombe și care plâng pentru că nu mai au un loc pe care să îl numească ‘acasă’. Ei sunt Familia Sfântă a zilelor noastre, ei sunt cei care astăzi caută adăpost și mângâiere, precum Maria și Iosif odinioară în Betleemul Iudeii”, îndeamnă arhiepiscopul.

Cu mult mai important decât pregătirea casei și a mesei, spune Cardinalul Lucian, este să ne curățăm și să ne împodobim, înainte de orice, sufletele cu “lumina cea adevărată” care este Cristos Domnul.

„Să îndrăznim! Lumina Lui este gratuită, nu se scumpește, nu se întrerupe și este îndeajuns ca să lumineze tuturor! Luminați de El, devenim noi înșine ‘lumina lumii’ (Mt. 5,14) și o împărtășim, împreună cu căldura ei, celor din jur. Să ne îndestulăm, mai cu seamă, din Pâinea Vieții ‘care se coboară din cer’ (In. 6,35) și din paharul mântuirii. Să trimitem mesaje de felicitare, de gratitudine și, de ce nu, liste cu dorințe, mai întâi celui Sărbătorit prin rețeaua sigură a mâinilor împreunate în rugăciune! Să nu uităm ca în aceste rugăciuni să îi cuprindem pe toți cei dragi, pe semenii noștri, pe binefăcători, pe răuvoitori și pe aceia care au mai mare nevoie de mila lui Dumnezeu. Făcând așa, Nașterea Domnului este cu adevărat o întrupare în viața noastră, iar pregătirile exterioare, pe care le-am amintit mai devreme, devin forme ale Sărbătorii pline de conținut mântuitor”, a arătat arhiepiscopul.

PF Lucian le transmite credincioșilor sărbători cu pace și sănătate, un An Nou cu împliniri și binecuvântări cerești.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.