Sănătate

Medicii au reușit să replanteze brațele fetei de 15 ani, victimă a unui accident rutier

O echipă de medici de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași a reușit, după 20 de ore petrecute în sala de operație, să replanteze brațele fetei de 15 ani. Tânăra este una dintre victimele unui accident în care a fost implicat un autocar răsturnat la intrarea în municipiul Pașcani în noaptea de vineri spre sâmbătă.

„Din fericire, intervenția chirurgicală până în acest moment a fost un succes. S-a reușit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. În sala de operații practic au participat trei medici anesteziști, cinci chirurgi plasticieni, doi medici ortopezi, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmieri și brancardieri. Fără suportul și participarea tuturor acestor colegi, practic un singur om nu ar fi putut să realizeze nimic, nu ar fi avut cum să ajungă la vreun rezultat la acest copil”, a declarat Sidonia Susanu, medicul șef al Secției de Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului pentru Copii „Sf Maria”.

Ea a declarat, totodată, că fetița este detubată și respiră singură.

„Sperăm să aibă o evoluție bună. Va fi nevoie ulterior de intervenții chirurgicale de reconstrucție și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinși că intervențiile ulterioare vor fi cu reluarea funcționalității ambelor membrelor superioare în proporție de 85%”, a declarat Sidonia Susanu.

Medicul a ținut să precizeze că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului, a continuat în Compartimentul de Primire Urgențe a Spitalului Municipal Pașcani, iar ulterior în autospeciala care a transferat-o la Spitalul pentru Copii din Iași și chiar în UPU de la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași. Astfel, echipa de medici din sala de operație a fost pregătită din timp cu tot ce a fost necesar pentru ca pe parcursul celor 20 de ore intervenții chirurgicale să fie prevenite și tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului.

Coordonator al echipei medicale care a efectuat operația, dr Sidonia Susanu a precizat că fata va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie și fizioterapie. Medicul a menționat că adolescenta va rămâne internată în ATI și în următoarele 5-7 zile, pentru tratament suportiv.

„Faptul că s-a intervenit foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni, pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucția structurilor nervoase ale membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate”, a declarat dr Sidonia Susanu.

Adolescenta de 15 ani este una dintre cele 35 de persoane care se aflau vineri noaptea într-un autocar cu artiști care se deplasa de la Botoșani spre un festival în județul Ialomița. La intrarea în municipiul Pașcani, autocarul s-a răsturnat. Un număr de 25 de persoane, dintre care 12 minori, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Şaisprezece dintre victime au refuzat să fie aduse la spitalele din Iași, fiind tratate la Spitalul Pașcani. Alte șapte persoane, printre care două fete de 15 ani, au fost transportate la Spitalul Sfântul Spiridon și la Spitalul Sf Maria. Una din fete a suferit în accident amputație totală de braț stâng și amputație parțială de braț drept, traumatism cranio cerebral urmat de pierderea stării de conștiență, plăgi contuze în partea dreaptă a feței și în regiunea fronto temporală dreaptă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.