Social

Pentru cazul în care va avea probleme de sănătate, papa Francisc are demisia deja semnată

Papa Francisc a dezvăluit, într-un interviu publicat duminică, faptul că a semnat în urmă cu aproape 10 ani o scrisoare de demisie în cazul în care se va confrunta cu probleme de sănătate care nu-i vor permite să-și îndeplinească atribuțiile, transmite AFP.

Suveranul pontif, care a împlinit sâmbătă 86 de ani, a declarat în trecut că va renunța la papalitate în cazul în care se va confrunta cu probleme de sănătate.

Într-un interviu oferit cotidianului spaniol ABC, papa a precizat că și-a semnat deja demisia și i-a înaintat-o secretarului de stat al Vaticanului, monseniorul Tarcisio Bertone, înainte ca acesta din urmă să se pensioneze, în 2013.

„Mi-am semnat demisia și i-am spus: în cazul unui impediment medical sau de altă natură, iată demisia mea. O aveți”, a precizat suveranul pontif.

Răspunzând întrebării jurnalistului dacă dorește ca această informație să fie cunoscută, Francisc a răspuns: „pentru asta v-am spus”, adăugând că nu știe ce a făcut Bertone după ce a primit această scrisoare.

Papa suferă de o afecțiune inoperabilă a genunchiului care l-a forțat să folosească în ultimele luni un scaun cu rotile.

El a fost nevoit să-și anuleze sau să-și reducă activitățile în repetate rânduri în cursul anului din cauza durerilor pe care le resimte și a recunoscut într-un interviu din luna iulie că, în ceea ce privește activitățile sale, trebuie să o ia mai încet.

„Cred că la vârsta mea și cu această problemă trebuie să mă păstrez puțin pentru a putea servi bisericii. Sau, dimpotrivă, să mă gândesc la posibilitatea de a mă retrage”, declara el.

Predecesorul lui Francisc, papa Benedict al XVI-lea, a demisionat în 2013 din cauza unor probleme de sănătate și locuiește în prezent la Vatican.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.