Administrație

Cetatea Nobiliară Colțeşti, inclusă în „Ruta Cetăților”, va fi reabilitată cu fonduri din PNRR

Primăria comunei Rimetea a lansat marți procedura pentru atribuirea unui contract privind reabilitarea și punerea în valoare a Cetății Nobiliare Colțești, construită în secolul al XIII-lea, pentru care s-au alocat peste 9,6 milioane de lei, finanțare obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Obiectivul este inclus în „Ruta Cetăților”, prin care se dorește restaurarea a cinci fortificații din România, respectiv Cetatea Sighișoara, Cetatea dacică de la Sarmizegetusa, Cetatea Oradea, Cetatea Brașovului și Cetatea Nobiliară Colțești, pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăți istorice în circuite care să atragă turiștii din țară și din străinătate.

După semnarea contractului de finanțare prin PNRR în luna octombrie, administrația locală a lansat marți în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului ce cuprinde Servicii de proiectare, Asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări.

Potrivit devizului general actualizat, valoarea estimată totală a serviciilor și lucrărilor menționate este de 9.638.000 de lei, exclusiv TVA.

Investiția implică intervenția asupra trei componente de infrastructură, respectiv Cetatea Nobiliară Coltești, drumul de acces, care se află situat zona de protecție a rezervației de arhitectură și urbanism Rimetea Turism, și Conacul Thoroczkay-Rudnyánszky.

Potrivit caietului de sarcini, acest lucru implică îndepărtarea selectivă a vegetației existente care s-a extins peste obiectiv, punerea în siguranță, reabilitarea și protejarea ruinelor existente în stadiul în care sunt, amenajarea accesului și a traseelor interioare de vizitare. Cu ocazia acestei revitalizări, cetatea va fi pusă în siguranță și curățată și va deveni accesibilă într-un mod civilizat.

În cadrul proiectului de punere în valoare a obiectivului, o componentă importantă este reprezentată de infrastructura de promovare și informare. Se dorește astfel să fie amenajat Conacul Thoroczkay-Rudnyánszky ca punct de informare turistică. Se are în vedere și realizarea unei aplicații prin care să se prezinte reconstituirea virtuală a cetății. Această documentație propune dezvoltarea unei aplicații smartphone care să însoțească vizitatorii în sit.

Realizarea investiției se va desfășura pe durata a 33 de luni.

În maghiară Torockovar, cetatea de la Colțești a aparținut nobililor de Trascău. Cetatea a fost construită în 1296, drept măsură de apărare în urma invaziilor tătarilor din secolul al XIII-lea. Cetatea a fost ruinată mai întâi în timpul războiului țărănesc condus de Gheorghe Doja (1514), fiind distrusă definitiv, prin incendiere, în 1713, de armata austriacă condusă de generalul Tiege.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.