Mozaic

Tezaur cu 800 de monede romane, descoperit de doi detectoriști pe un teren agricol din Noșlac

Un tezaur numismatic cu aproximativ 800 de denari romani, probabil cel mai mare găsit în județ până acum, a fost descoperit de doi detectoriști autorizați, pe un teren agricol din Alba pe care fusese efectuată anterior lucrarea de arătură de toamnă.

Unul dintre cei doi detectoriști, Koloszvari Csaba, a mai scos la suprafață în toamnă alte peste 100 de astfel de monede de argint la Noșlac, lângă Ocna Mureș, tot pe un câmp agricol arat.

„O plimbare cu intenția de a ‘arde calorii’ după sarmalele de Crăciun (…) Cum suntem obsedați să detectăm mai ales prin arături, azi (marți – n.r.) ne-am făcut ‘tocuri imense’ din noroi la cizme, așa că am vrut să renunțăm repede. Dar la marginea drumului, pe când să ne închidem detectoarele, ne așteptau 729 denari romani, plus alte câteva zeci în ulcica care le-a fost aproape două mii de ani ‘casă’. Sunat arheolog, context distrus, mocirlă până în gât (porțiunea unde am găsit vasul cu monede era destul de dreaptă și stătea umezeala la 10-20 centimetri), plus că descoperirea era practic în drum, la marginea parcelei, și cum am prins pe mulți în concediu, am decis să scoatem totul cu grijă la lumină urmăriți de un arheolog, live, care era și el în concediu”, potrivit celor postate pe un grup de Facebook de unul din cei doi detectoriști.

Acesta a adăugat că, din păcate, anterior, vasul a fost mutat de la locul inițial și spart grapa sau plugul de tractor în timpul lucrării de arătură.

„Dar, totuși, contextul e vasul care poate spune multe la ulterioare investigații. Am reușit să recuperăm multe fragmente din el”, a subliniat detectoristul.

În octombrie, bărbatul, posesor autorizat de detector de metale, a găsit mai multe monede din ceea ce se numește acum tezaurul de la Noșlac. Koloszvari Csaba a povestit ulterior, într-o conferință de presă, că a făcut detecția într-un câmp agricol arat, găsind inițial două monede la o distanță foarte mică una de cealaltă. După ce a continuat și a mai găsit alte monede, împrăștiate pe 10 – 20 de metri, s-a oprit, deoarece știa că ar fi stricat contextul istoric și a luat legătura cu un arheolog al muzeului din Alba Iulia, predând, totodată, primăriei ceea ce a găsit. Ulterior, arheologii au scanat zona, au efectuat săpături și au găsit întregul tezaur roman, care conține 109 monede de argint.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.