Politică

Un fost general NATO prezice un armistițiu în Ucraina în 2023

Un armistițiu în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei poate fi așteptat în 2023 sau chiar la jumătatea acestui an, a declarat un fost general al armatei germane și al NATO, relatează luni DPA.

„Mă aștept să se întâmple la vară, când ambele părți vor spune că războiul nu duce nicăieri”, a declarat Hans-Lothar Domröse pentru grupul media Funke. Cea mai probabilă perioadă pentru apariția unui astfel de impas este între lunile februarie și mai, a spus el.

„Acela va fi momentul pentru negocierea unui armistițiu”, a spus Domrose, care a deținut poziții de rang înalt în cadrul forțelor internaționale din Afganistan și mai târziu în structurile de comandă ale NATO în Europa.

El a subliniat însă că un armistițiu nu înseamnă pace. „Armistițiu înseamnă că nu se mai trage. Negocierile vor dura probabil mult timp și este nevoie de un mediator”, a afirmat fostul general, nominalizându-i printre posibilii candidați la conducerea negocierilor pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan sau pe premierul indian Narendra Modi.

Singurul lucru care mai rămâne de făcut este o soluție negociată care este acceptabilă pentru ambele părți, „deși lui (Vladimir) Putin i-ar plăcea să aibă toată Ucraina, iar lui (Volodimir) Zelenski i-ar plăcea să elibereze toată Ucraina din nou”.

Ca o posibilă soluție, Domrose a spus că președintele ucrainean ar putea renunța la a cere reintegrarea imediată a unor teritorii ca Crimeea în Ucraina și să fie de acord cu o perioadă de tranziție pentru acest lucru.

Expertul de securitate Andras Racz, din cadrul Consiliului German pentru Relații Externe, a fost de acord că ar putea exista negocieri între Ucraina și Rusia în vară.

„Sunt destul de sigur că până la sfârșitul anului vom avea un soi de armistițiu, în urma căruia sperăm să nu mai existe deloc lupte, sau măcar mai puține lupte”, a declarat Racz pentru grupul media.

El a spus că este improbabil ca Rusia să vrea să fie angajată într-un război intens înaintea sau în timpul alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc în 2024. De aceea el se așteaptă ca Rusia să vrea să reducă intensitatea războiului în cursul lui 2023. „Asta s-ar putea întâmpla și din cauza faptului că problemele cu aprovizionarea ale armatei ruse probabil se vor intensifica în vară”, a adăugat Racz.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, David McAllister, a subliniat că Kremlinul nu poate și nu trebuie să impună o pace dictatorială în Ucraina.

„Dacă și când condițiile pentru negocierea unui armistițiu sunt întrunite, ține numai de guvernul ucrainean să decidă”, a declarat McAllister pentru grupul Funke.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.