Social

A murit actorul Mitică Popescu

Actorul Mitică Popescu a încetat din viață, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias din Capitală, medicul Silvius Negoiță.

Conform sursei citate, actorul a avut „probleme cardiace, pe fondul multiplelor comorbidități”.

Mitică Popescu avea 86 de ani.

Actorul Mitică Popescu s-a născut la 2 decembrie 1936, la Bucureşti. În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. A urcat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timişoara, dar a jucat şi la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, potrivit Agerpres.

A debutat la Teatrul Mic din Bucureşti, în 1973, în piesa „Philadelphia eşti a mea” de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă Stanca. În anul următor a jucat în spectacolul „Matca” de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriță Leopoldina Bălănuță, care i-a fost soție din 1977. A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010.

Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. A realizat roluri de excepție în piesele de teatru „Cititorul de contor” de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), „Să îmbrăcăm pe cei goi” de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), „Maestrul şi Margareta” de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), „Nişte țărani” de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), „O femeie drăguță cu o floare şi ferestre spre nord” de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoțiu), „Pescăruşul” de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), „Cum vă place” de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), „Sonata fantomelor” de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), „Şcoala femeilor” de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), „Viitorul e maculatură” de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), „Alex şi Morris” de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau „Colonia îngerilor” de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul „Moromeții”, de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminița Gheorghiu. Un alt rol de referință este cel din filmul „Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Nişte țărani” de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariție de neuitat.

Filmografia sa mai include roluri în filme precum „Stejar, extremă urgență” (regia Dinu Cocea, 1973), „Mere roşii” (regia Alexandru Tatos, 1976), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), „Înghițitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), „Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), „Căsătorie cu repetiție” (regia Virgil Calotescu, 1985), „Secretul armei…secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), „Dulcea saună a morții” (regia Andrei Blaier, 2003), „Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), „Ticăloşii” (regia Şerban Marinescu, 2007) sau „Umilință” (regia Cătălin Apostol, 2011), conform site-ului imdb.com.

A fost prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producții TVR, emisiunea „D’ale lui Mitică”, difuzată din 1999 la postul TVR 2.

A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediție a galei Premiilor UNITER, actorul Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secțiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din Capitală.

Marele artist a fost omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Întreaga Carieră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.