Economie

Recesiunea ar putea fi mai moderată decât a fost prevăzut inițial

Declinul activității economice în zona euro la finalul anului trecut a fost mai redus decât s-a crezut inițial, datorită atenuării presiunii prețurilor. Acest fapt sugerează că recesiunea ar putea fi moderată.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a urcat la 49,3 puncte în decembrie, de la 47,8 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 48,8 puncte în decembrie. Totuși, decembrie este a șasea lună în care indicele PMI este sub nivelul de 50 de puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„Economia zonei euro a continuat să se deterioreze în decembrie, dar ritmul a fost moderat pentru a doua lună consecutiv, indicând că declinul va fi mai redus decât s-a estimat inițial. Cu toate acestea, există puține dovezi care să sugereze că economia zonei euro ar putea reveni curând la o creștere stabilă”, a apreciat Joe Hayes, economist la S&P Global Market Intelligence.

Dovezile privind intrarea în recesiune a zonei euro au crescut, iar un sondaj realizat recent de Reuters în rândul economiștilor indică o probabilitate ridicată, fiind previzionat un declin al PIB-ului de 0,3% în trimestrul patru din 2022 și de 0,4% în primele trei luni din 2023.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat la 49,8 puncte în decembrie, de la 48,5 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 48,5 puncte în decembrie.

Presiunea prețurilor în sectorul serviciilor s-a atenuat în decembrie deși a rămas la un nivel ridicat.

Luna trecută, indicele prețurilor de producție a scăzut la 61 puncte, de la 62,3 puncte în noiembrie. Este cel mai redus nivel din august 2022.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.