Social

Scăderea numărului de maghiari din Transilvania, explicată prin acordarea dublei cetățenii de către Ungaria

Scăderea populației maghiare din Transilvania se explică și prin dubla cetățenie acordată de Guvernul de la Budapesta, susține fostul președintele al UDMR, Markó Béla.

Potrivit Recensământului populației și locuințelor 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut în 10 ani cu 225.000. Astfel, comunitatea maghiară din România însumează cu puțin peste un milion de persoane.

„După 1990 fiecare recensământ arată o scădere a numărului de maghiari. Însă niciodată nu s-a înregistrat o scădere ca acum”, a afirmat fostul președinte al UDMR, în cadrul unei emisiuni la KlubRadio.hu, citat de g4media.ro.

Potrivit lui Marko Bela, acest aspect poate avea mai multe explicații, precum faptul că în momentul în care o minoritate începe să devină mai mică, crește șansa uzurii. De asemenea, maghiarii sunt cu cel puțin o generație mai bătrâni decât românii, apreciază fostul lider UDMR Marko Bela.

Conform datelor Recensământului 2021, 16% din populația totală a României are studii superioare, în schimb procentul în cazul maghiarilor este de doar 12,9%, ceea reprezintă un fenomen îngrijorător în opinia lui Marko Bela.

De fapt, nu este vorba despre faptul că mai puțini maghiari au studii superioare, ci că o parte a tinerilor studiază la universități din Ungaria, sau chiar dacă absolvă universități din România, pleacă din țară, a explicat Markó.

Adevărata problemă o constituie proporția care nu s-a diminuat din 1992 încoace, însă acum s-a înregistrat o diminuare substanțială a populației de etnie maghiară – până acum era vorba de în jur de 6,5%, iar procentul a scăzut brusc la 6%.

„Au plecat deci mai mulți față de anii trecuți, iar acest lucru a fost favorizat și de instituția dublei cetățenii ce a înlesnit serios emigrarea. Desigur, dorim o Uniune Europeană și o relație româno-ungară, în cadrul căreia există mișcarea liberă dintr-un loc în altul. Însă în cazul în care această mișcare este în mare parte unidirecțională, lucrurile ajung exact acolo unde ne aflăm la acest moment”, a explicat Marko Bela, potrivit sursei citate.

În lumina datelor preliminare ale recensământului publicate vineri, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că nu există „niciun motiv de sărbătoare, dar nici de panică”.

În schimb, partidul Alianța Maghiară din România își manifestă îngrijorarea în condițiile în care comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populația sa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.