Economie

În 2022, Norvegia a devansat Rusia, devenind principalul furnizor de gaze al Germaniei

Germania a importat în 2022 o cantitate de gaze naturale cu 12,3% mai scăzută față de 2021, la 1.449 terawați-oră (TWh), în urma reducerii aprovizionării cu combustibili fosili din Rusia, a anunțat vineri Autoritatea de reglementare a energiei, transmite Reuters.

Norvegia a devansat Rusia, devenind principalul furnizor, fiind responsabilă pentru 33% din totalul importurilor de gaze, în timp ce Rusia a livrat 22%, a informat instituția într-un comunicat.

Rusia, care în 2021 a fost responsabilă pentru 52% din importurile de gaze ale Germaniei, a redus aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 cu 60%, apoi cu 80%, apoi la zero la începutul lunii septembrie.

„Livrările insuficiente de gaze din Rusia au fost parțial compensat de majorarea importurilor, via Țările de Jos, Belgia, Norvegia”, se arată în comunicat. De asemenea, autoritățile de la Berlin au achiziționat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru reducerea deficitului de aprovizionare.

Situația tensionată de pe piața energiei a dus la scăderea exporturilor Germaniei către țările vecine, reducerea livrărilor fiind afectată și de cererea mai scăzută, a precizat Autoritatea de reglementare a energiei.

Exporturile totale de gaze ale Germaniei în 2022 s-au situat la 501 TWh, în scădere cu o treime față de nivelul de 749 TWh din 2021. De asemenea, consumul a înregistrat un declin de 14%, în urma temperaturilor mai ridicate.

Conform datelor operatorilor europeni ai infrastructurii de gaze EIG, nivelul general al Germaniei de stocare a gazelor naturale depășea 90% în 2 ianuarie.

Vineri, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au crescut cu 8,8%, la 74,6 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). În vara anului trecut se înregistra un nivel record de 345 euro pentru un Megawatt-oră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.