Economie

Prețurile mondiale la alimente au atins în 2022 un nivel ridicat record

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut cu 14,3% în 2022, la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, pe fondul majorării costurilor majorității produselor alimentare de bază, în condițiile în care perturbările provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia au sporit temerile privind penuria de alimente, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În 2022, acest indice a crescut până la 143,7 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1990.

Deja indicele înregistrase în 2021 un avans de 28%, față de 2020, după ce economia mondială s-a redresat în urma impactului pandemiei.

În 2022, indicele prețului la cereale a urcat cu 17,9%, din cauza perturbărilor de pe piețe, în urma războiului, a costurilor mai ridicate cu energia, a vremii nefavorabile și a cererii globale solide de alimente.

Datele publicate vineri de FAO arată că indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în decembrie 2022, pentru a noua lună consecutiv, în urma declinului prețurilor internaționale la uleiuri vegetale, cereale și carne, deși au crescut ușor prețurile lactatelor și zahărului.

„Prețurile mai moderate ale produselor alimentare de bază sunt binevenite, după doi ani extrem de volatili”, a apreciat economistul șef al FAO, Maximo Torero.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.