Sănătate

O noua variantă a CoViD-19 ar putea deveni dominantă în Europa în următoarele săptămâni

Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa și Germania în următoarele săptămâni, afirmă un expert german.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, tulpina XBB.1.5 este responsabilă pentru aproape jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul SUA.

„Se poate prognoza cu oarecare certitudine că această variantă va deveni variata dominantă și în țara noastră”, a afirmat epidemiologul german Hajo Zeeb, din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare în domeniul prevenției și epidemiologie din Bremen.

„XBB.1.5 întâmpină o revenire a unei slabe imunități la persoane care s-au vaccinat sau au fost infectate cu ceva vreme în urmă”, a spus Zeeb.

„Mai întâi în SUA, după care și aici, în Germania”, a mai spus expertul.

Cu toate acestea, a mai spus el, numărul cazurilor înregistrate de XBB.1.5 în Germania este în prezent în continuare foarte scăzut. „Nu e nevoie să ne gândim încă la noi măsuri”.

Subvarianta s-a răspândit întâi în SUA

Subvarianta XBB.1.5, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul Statelor Unite și a dominat infectările de la jumătatea lui decembrie, a spus Richard Neher, directorul Grupului de cercetare pentru evoluția virusurilor și bacteriilor din cadrul Universității din Basel. În afara regiunii nord-estice a Statelor Unite, varianta este mai puțin întâlnită, dar începe să devină mai răspândită, a spus el.

„Există insuficiente informații în ceea ce privește severitatea formelor produse în urma infectării cu această variantă”, a spus Neher.

Numărul cazurilor și spitalizărilor a crescut pe teritoriul SUA, nu doar în regiunile unde XBB.1.5 este dominantă, a spus Neher. Acest lucru poate semnala că severitatea noii tulpini nu este în mod semnificativ diferită de cea a altor variante aflate în circulație, a adăugat el.

Ministrul Sănătății din Germania, Karl Lauterbach, și-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu această variantă.

„Să sperăm că vom ieși din iarnă înainte ca o astfel de variantă să se răspândească și aici”, a scris Lauterbach pe Twitter.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.