Mozaic

Deținuți de la Penitenciarul Aiud lansează un volum lansat vineri. Între autori se află și Ion Clămparu

Penitenciarul din Aiud (foto: Administraţia Naţională a Penitenciarelor)

Un volum de poeme, eseuri, grafică și fotografie semnate atât de oameni de cultură din Aiud și polițiști de penitenciar, cât și de deținuți, printre care Ion Clămparu, va fi lansat vineri, la Centrul Cultural Sâncrai, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud – Direcție Municipală de Cultură, cu prilejul Zilei Culturii Naționale au loc o serie de manifestări care să cinstească memoria poetului Mihai Eminescu.

„Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale vor fi deschise vineri, 13 ianuarie, de la ora 10.00, la Centrul Cultural Castel Sâncrai, unde va avea loc lansarea cărții ‘Liter-Art, Penitenciarul Aiud’, ediția 2022 (Editura Napoca Star, Cluj Napoca, 2022), un proiect al Centrului Multicultural ‘Liviu Rebreanu’ Aiud – Direcție Municipală de Cultură și al Penitenciarului Aiud – Serviciul educație și asistență psihosocială, în parteneriat cu Asociația Pakiv Alba Iulia. Participanții la proiect: Andrei Bako, Zoltan Balog, Lucian Gabriel Cocicodar, Ion Clămparu, Ion Dăneasă, Ramona Dărămuș, Cosmin Georgiu, Rareș Vladimir Ghenoiu, Ioan Hădărig, Casandra Ioan,Vasilică Ionuț Loghin, Lucian Marcu, Arpad Mathe, Mihuț Moldovan, Remus Oprea, Sebastian Ciprian Sabău, Marian Tîrchilă, Lucian Florin Ţărean, Marcel Vișa semnează în volum poeme, eseuri, proză scurtă, lucrări de grafică și fotografie realizate în Penitenciarul Aiud, în anul 2022”, se menționează în comunicat.

În cadrul evenimentului, publicul va asista și la un recital de muzică, susținut de Marius Moga pe versuri de Mihai Eminescu și Lucian Blaga.

Tot în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale, luni, Primăria Municipiului Aiud va găzdui un simpozion, o lansare de carte și un recital de muzică.

„Liter-Art” este proiect unic la nivel de sistem penitenciar românesc, prin implicarea în demersurile de creație literară și ilustrație de carte atât a deținuților, cât și a angajaților așezământului de deținere și a unor literați consacrați.

În 2017, Clămparu, considerat unul dintre cei mai periculoși traficanți de ființe umane, a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia la 25 de ani de închisoare, în urma contopirii pedepselor aplicate acestuia în trei țări – România, Spania și Italia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.