Administrație

Ministrul Burduja promite că, din iulie, funcționarii care mai solicită dosar cu șină vor fi cercetați disciplinar

Vineri, ministrul Burduja (al doilea din stânga) s-a aflat într-o vizită în județul Alba (foto: Inspectoratul Școlar Județean Alba/Facebook)

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat vineri, la Alba Iulia, că, din luna iulie, funcționarii care solicită cetățenilor copii după acte emise de instituții ale statului român sau dosar cu șină vor putea fi cercetați disciplinar.

„Legea pe care am inițiat-o în calitatea mea de deputat și care a ajuns la maturitate, a fost votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis, impune câteva interdicții asupra administrațiilor publice, centrale și locale, și asupra instituțiilor de drept public – universități, companii de utilități. Despre ce interdicții este vorba? Nu au voie să solicite copii după acte emise de instituții ale statului român, nu au voie să găzduiască xerox-uri în incintele instituțiilor, (…), nu au voie să mai solicite dosar cu șină și produse de papetărie. O să spuneți că e o chestiune minoră, dar simbolic…”, a afirmat Sebastian Burduja, într-o conferință de presă.

Ministrul a menționat că există un termen de implementare, de șase luni.

„Deci, din iulie, practic, cetățenii care sunt puși în fața unei asemenea solicitări din partea funcționarilor pot să invoce prevederile legii, iar respectivii funcționari se fac vinovați de încălcarea legii. Deci, pot fi cercetați disciplinar și, în funcție de gravitatea faptelor, dacă o fac cu intenție sau fără, se poate merge mai departe”, a afirmat Sebastian Burduja.

La remarca unui jurnalist că s-ar putea ca în unele instituții să fie imposibil momentan de implementat această lege, deci să existe un flux digital între anumite servicii, ministrul a punctat că au fost lansate procedurile de achiziție publică pentru realizarea unui cloud guvernamental, care va include și o platformă națională de interoperabilitate.

„Legea interoperabilității, de asemenea trecută de Parlament și promulgată, impune pentru prima dată sancțiuni instituțiilor care nu-și interconectează bazele de date. E adevărat, nu se va putea pe termen scurt. În același timp, pentru instituțiile care au în continuare proceduri și țin arhiva în format fizic, în loc să ceară copii de la cetățeni, vor lua actele emise de statul român, actele în original, și vor face copii funcționarii. Nu îi vor pune pe cetățeni pe drumuri. E un mic câștig. Dar până rezolvăm partea tehnică, cloudul guvernamental, platforma de interoperabilitate, este o viață un pic mai bună pentru cetățeni, în sensul în care statul le face copia după actul emis tot de către stat, nu îi mai pune pe ei pe drumuri”, a explicat Sebastian Burduja.

Ministrul a precizat că 2026 este termenul din PNRR pentru operaționalizarea acestui cloud guvernamental, dar că se așteaptă ca primul centru de date și primele aplicații din cloud să fie realizate până la finalul acestui an.

„Dar pentru ca românii să simtă efectiv că nu mai sunt puși pe drumuri între ghișee, 2026 este un orizont de timp rezonabil”, a mai afirmat Sebastian Burduja, care a efectuat vineri o vizită de lucru în județul Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.