Social

Poliștii au verificat autovehicule destinate transportului public de persoane

Vineri dimineață, polițiștii rutieri din județul Alba au verificat 187 de autovehicule destinate transportului public de persoane. Toți conducătorii de autobuze și microbuze au fost testați cu aparatul etilotest, informează Inspectoratul de Poliție Județean Alba.

În intervalul orar 06,30 – 09,30, polițiștii rutieri din județul Alba au acționat pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și verificarea legalității activității de transport public de persoane, inclusiv a celui special destinat elevilor.

Au fost verificate 187 de microbuze și autobuze care efectuau curse regulate sau ocazionale de persoane, iar polițiștii au constatat 17 abateri de natură contravențională, toate la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Șoferii de microbuze și autobuze, controlați în cadrul acestei acțiuni, au fost testați cu aparatul etilotest. Niciunul nu era sub influența băuturilor alcoolice.
Activitatea s-a desfășurat în continuarea acțiunilor desfășurate de polițiștii rutieri, în vederea creșterii siguranței transportului de persoane.

Astfel, la data de 12 ianuarie 2023, Serviciul Rutier Alba a organizat, pe raza întregului județ, o acțiune ce a avut ca scop verificare modului în care este respectată legislația rutieră și cea specifică transportului de persoane, în regim taxi dar și combaterea transportului ilegal de persoane.

Cu ocazia acestei acțiuni, au fost controlate 93 de autovehicule, iar, pentru nereguli constatate, față de 27 de taximetriști a fost luată măsura sancționării contravenționale. Dintre amenzi, 55 au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor privind circulația pe drumurile publice, iar 9 pentru nerespectarea prevederilor Legii 38 din 2003 privind taximetria.

Totodată, au fost identificați 6 conducători auto care desfășurau activități de taximetrie, fără a deține autorizație.

Aceștia au fost sancționați contravențional, în conformitate cu prevederile Legii 38/2003 privind taximetria, iar complementat sancțiunii, s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 14.425 lei.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba reamintește că, în conformitate cu articolul 7 alin. 2 din Lg 38/2003- este interzis transportul public, contra cost, de persoane, cu un autoturism, fără a deține pentru acesta autorizație taxi valabilă.

În cazul constatării, în mod repetat, a unor fapte de transport ilegal de persoane, împotriva conducătorului auto este luată măsura sancționării contravenționale, cu amendă de la 1.000-5.000 lei, iar ca măsură complementară se dispune suspendarea dreptului de utilizare al autovehiculului, pe o perioadă de 6 luni, fiind reținute, pe loc, plăcuțele și certificatul de înmatriculare.

Totodată, polițiștii atrag atenția celor care obișnuiesc să circule, în calitate de pasageri, cu astfel de autovehicule, cu privire la riscurile la care se expun și le recomandă să opteze pentru mijloacele de transport public autorizate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.