Social

Cod portocaliu de vânt și ploi în Munții Apuseni

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, o avertizare meteo de Cod portocaliu de intensificări ale vântului și precipitații însemnate la altitudini mai mari de 1.800 de metri în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, precum și la altitudini între 1.500 și 1.800 de metri în Carpații Meridionali.

De asemenea, a mai fost emis un Cod roșu de viscol puternic la altitudini de peste 1.800 de metri în Carpații Meridionali. Toate acesteaurmează să intre în vigoare marți, la ora 22:00.

Totodată, începând cu ora 11:00, a intrat în vigoare o avertizare Cod galben de intensificări susținute ale vântului și cantități importante de apă în zona montană și în județe din Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și nord-vestul Transilvaniei.

Potrivit ANM, în intervalul 17 ianuarie, ora 22:00 – 18 ianuarie, ora 14:00, la altitudini de peste 1.800 de metri, în Carpații Meridionali va fi Cod roșu de viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120 – 140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero. Județele afectate de Codul roșu sunt: Prahova, Brașov, Argeș, Sibiu, Dâmbovița, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba și Caraș-Severin.

Tot de marți seara, începând cu ora 22:00, până miercuri, la ora 14:00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de vânt și precipitații însemnate la altitudini de peste 1.800 de metri în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, unde va fi viscol puternic (rafale de peste 100 – 110 km/h), în timp ce la altitudini între 1.500 de metri și 1.800 de metri în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100 – 110 km/h) și precipitații mixte.

Se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30 – 50 l/mp și izolat de peste 60 – 70 l/mp.

„Vântul va continua să prezinte intensificări puternice până în seara zilei de miercuri (18 ianuarie)”, precizează meteorologii.

Județele afectate de Codul portocaliu sunt: Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.

Pe parcursul zilei de marți, până miercuri după amiaza, la ora 18:00, va fi Cod galben de ploi și vânt la munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, unde vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55 – 75 km/h.

În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25 – 40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1.500 de metri mixte.

„Temporar va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20 – 25 l/mp. Din seara zilei de miercuri (18 ianuarie), la început în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate”, spune ANM.

Județele aflate sub Codul galben sunt: Tulcea, Constanța, Buzău, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Vrancea, Bacău, Neamț, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.