Social

Reculegere la locul accidentului aviatic din 2014. Familia Aurei Ion cere finalizarea dosarului

Foto: Asociația „Aura Ion”

Rude și voluntari ai Asociației Aura Ion, studenta decedată în accidentul aviatic petrecut la data de 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni, s-au recules duminică la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine.

Aceștia au urcat pe jos, prin zăpadă, prin pădure, pe ultima parte a drumului, până în Dâmbul Bumbului, locul unde a căzut aeronava în urmă cu 9 ani, și au aprins o lumânare și au depus o floare albă lângă un brad în care se presupune că a stat tânăra în ultimele ore de viață.

De asemenea, ei au aprins mai multe candele și au pus buchete de flori și în foișorul de lemn, un „altar” construit de localnici în 2014 la locul în care s-a prăbușit aeronava.

Potrivit imaginilor postate duminică pe rețele sociale de către sora mai mare a Aurei Ion, Mariana Ciucă, aceasta și-a exprimat revolta că la 9 ani de la producerea tragediei procurorii nu au finalizat încă dosarul.

„Sunt 9 ani în care ai fi sperat că justiția din România îi va face dreptate, dar nu. În România, sistemul te tratează ca pe un neom. (…). Le cerem procurorilor de caz să facă ceva odată. (…). Trebuie să-i dăm pace, să se odihnească. A trecut prea mult timp”, a spus Mariana Ciucă, convinsă de faptul că sora sa ar fi putut fi salvată.

În august 2018, procurorii militari au dispus clasarea unei părți din dosarul accidentului aviatic din Apuseni, respectiv cea cu privire la activitatea autorităților de la ISU, STS, Jandarmerie, MApN, MAI, Poliție, prefecți, aleși locali, „întrucât acțiunile/ inacțiunile acestora nu s-au interpus în lanțul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracțiuni”, iar „în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu”.

Pe de altă parte, procurorii au declinat către Parchetul General o altă parte a dosarului, în legătură cu acțiunile sau inacțiunile desfășurate de cei doi piloți ai avionului, medici, dar și controlori și lucrători de la ROMATSA.

Două persoane au decedat și cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.

Potrivit specialiștilor de la Medicină Legală Alba, Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute și tulburări de dinamică respiratorie, consecința unui traumatism cervico-toracic. Cauza morții pilotului Adrian Iovan a fost șoc traumatic și șoc hipotermic, consecință a unui politraumatism și expunerea la temperaturi scăzute.

Salvatorii au ajuns la locul accidentului după cinci ore.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.