Mozaic

Un tablou unicat al lui Horea a fost expertizat la Muzeul Național Brukenthal

Un tablou unicat al lui Horea, realizat de Ioan Constande, a fost adus recent la Sibiu, de un colecționar din Bucureşti, pentru expertiză la Muzeul Național Brukenthal, unde conducerea instituției speră ca opera să poată fi văzută de public în cursul acestui an, a anunțat luni managerul interimar al muzeului, Alexandru Constantin Chituță.

„Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române vă prezentăm un tablou inedit, necunoscut până acum, al unuia dintre căpeteniile răscoalei din 1784 – Horea. (…) Zilele trecute am primit pentru expertiză la Muzeul Național Brukenthal un tablou, dintr-o colecție privată, realizat în ulei de Ioan Constande, ce îl înfățişează pe Vasile Ursu Horea. Lucrarea este importantă din cel puțin două considerente. Unul este faptul că acest tablou în ulei este realizat de Ioan Constande. Astăzi se mai păstrează puține lucrări în ulei realizate de acest artist transilvănean. Pe piața de artă, în muzee şi în colecții private sunt însă multe gravuri realizate de Constande, însă nu lucrări în ulei. Şi în colecția Muzeului Brukenthal avem gravuri realizate după desenele lui Constande. Un al doilea fapt important este acela că personajul întruchipat de Ioan Constande este Horea, o figură istorică importantă a României. Din toate aceste considerente, vă prezentăm această lucrare pe care o consider importantă atât pentru istoria artei, pentru recuperarea creației lui Ioan Constande şi pentru întregirea galeriei artistice a chipurilor lui Horea realizate în decursul istoriei. Sperăm că această lucrare, prin generozitatea colecționarului din Bucureşti, să poată fi expusă şi văzută de public anul acesta la Muzeul Național Brukenthal”, a scris managerul interimar Alexandru Constantin Chituță pe pagina de Facebook a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Potrivit sursei citate, „unul dintre cei mai valoroşi artişti transilvăneni care realizează diferite gravuri cu Horea, Cloşca, Crişan, Avram Iancu, Gheorghe Barițiu este pictorul transilvănean Ioan Constande”. „Născut în apropierea Sebeşului – Alba, la Rahău, a studiat între anii 1834 – 1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta şi Viena. Din acest considerent, în marea majoritate a lucrărilor sale se semnează ca Pictor academic. A rămas în istoria artei din România ca unul din principalii pictori, dar mai ales desenatori şi litografi. A fost profesor la Institutul ‘Terezianum’ din Sibiu, din 1841 şi participant la Revoluția din 1848 în calitate de comandant al gărzilor civile din Ocna Sibiului”, menționează Alexandru Constantin Chituță.

El reaminteşte că „artiştii transilvăneni Franz Neuhauser şi Anton Steinwald din Sibiu, la comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal, realizează chipurile lui Horea, Cloşca şi Crişan în timpul când erau întemnițați la Alba Iulia”. „Lucrul acesta este menționat şi în cel mai important volum dedicat răscoalei din 1784 ‘Răscoala lui Horea’, de D. Prodan, Editura Ştiințifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1984. Autorul spune: „La închisoare căpitanii au mai fost văzuți şi de pictori. Unele portrete sunt evident autentice, făcute de cei care i-au văzut sau după asemenea portrete, imaginile sunt aceleaşi în maniere diferite. Cele mai aproape de realitate, mai vii, ne par cele păstrate în Muzeul Brukenthal din Sibiu, făcute de pictorul de la curtea guvernatorului”, mai spune Alexandru Constantin Chituță.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.