Mozaic

Mic tezaur monetar roman descoperit la Răhău, expus în premieră la muzeul din Sebeș

Șase monede romane imperiale de argint, descoperite la Răhău de un detectorist, sunt expuse la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, în patrimoniul căruia a intrat micul tezaur monetar după predarea sa autorităților locale, potrivit unui comunicat transmis, marți, Agerpres.

„În vara anului 2022, în patrimoniul muzeului din Sebeș a intrat un mic tezaur de denari imperiali romani provenind de pe raza localității Răhău. Autorul descoperirii este Adrian Herlea, un sebeșean pasionat de arheologie și detecții, care a predat micul tezaur autorităților locale, ajungând astfel la muzeul din localitate. Cele șase monede romane imperiale de argint, care cântăresc împreună 15,55 g, se află într-o stare bună de conservare”, se arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Sebeș, Nadia Arsin.

După ce au fost curățate de depunerile acumulate în perioada în care au stat în sol, monedele au putut fi identificate fără dificultate.

Trei dintre ele au fost emise de împăratul Septimius Severus (193-211), iar celelalte de Iulia Domna (193-211), Geta (189-211) și Caracalla (211-217), în perioada cuprinsă între anii 195 și 211 d. Chr.

Se crede că monedele nu au fost îngropate intenționat, “lipsa unui recipient în care să fie depuse sugerând faptul că au fost ținute probabil într-o pungă, pierdută în urmă cu 1.800 de ani de unul dintre locuitorii regiunii sau, de ce nu, de un călător care s-a abătut de la drumul principal care mergea de la Caput Stenarum (Boița) spre Apulum (Alba Iulia) și care trecea prin proximitatea Răhăului de astăzi”.

Potrivit comunicatului, Răhăul, astăzi parte componentă a municipiului Sebeș, abundă în descoperiri datând din epoca romană.

„Fără a intra în detalii, amintim existența acolo a unei villa rustica, la ‘Budurăul Ciobănelului’, investigată arheologic în anul 1960, o posibilă altă villa rustica, la ‘Arsuri’, ceramică și monumente funerare romane la ‘Crucea Dodicii’, de unde provine lespedea funerară a veteranului Legiunii XI Claudia, Titus Flavius Rufus, monument epigrafic de excepție, expus astăzi lângă intrarea în biserica satului”, se precizează în comunicat.

Tezaurul ales drept exponat al lunii ianuarie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș nu este singura descoperire monetară de la Răhău.

De-a lungul timpului, începând din secolul al XIX-lea, în localitate au fost făcute o serie de astfel de descoperiri.

„Înainte de 1845, în malul unui mic pârâu s-a găsit un tezaur format din câteva sute de denari romani republicani din argint, care au ajuns însă la Viena. În malul pârâului ‘Valea Caselor’ s-au descoperit în anul 1866 șase monede dacice, ajunse în colecția Gimnaziului Evanghelic din Sebeș. Alte trei monede romane de argint au fost găsite întâmplător pe raza localității, în puncte neprecizate în 1867, 1869 și 1870″, se mai arată în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.