Mozaic

Portretele principilor Transilvaniei din pinacoteca Batthyaneum au fost digitalizate

Portretele principilor Transilvaniei aflate în pinacoteca Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au fost digitalizate printr-o tehnologie sofisticată, în urma căreia, de exemplu, zoom-ul digital al fotografiei a relevat două inițiale pictate în ochii lui Gabriel Bathory (1608-1613), posibil inițialele pictorului rămas necunoscut, potrivit unei postări publicate vineri pe pagina de Facebook a instituției.

„Dragi prieteni, digitalizarea celor 11 portrete de principi ai Transilvaniei s-a încheiat cu nişte rezultate excepționale. Tehnologia folosită de Călin Şuteu se numeşte fotografie panoramică şi nu seamănă cu nimic din ceea ce ştim că poate fi fotografierea obişnuită”, au transmis cei de la Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naționale a României.

Potrivit acestora, este vorba de o tehnologie specială, extrem de sofisticată, care creează fotografia din imagini compozite cu un câmp vizual uriaş şi cu o rezoluție a unei asemenea fotografii de mărimea gigapixelilor (1000 Mpx).

„Astfel, am reuşit să vedem pentru prima oară culorile posibile ale acestor tablouri, folosind doar filtre speciale, şi detalii nemaivăzute. Pentru a da un exemplu simplu, în cazul portretului lui Gabriel Bathory, zoom-ul digital al fotografiei a revelat două inițiale pictate în ochii principelui: în ochiul stâng un A, iar în ochiul drept un I. Să fie oare vorba de inițialele pictorului rămas necunoscut?”, arată cei de la Batthyaneum, care adaugă că fără folosirea acestei tehnologii nu s-ar fi putut ridica această întrebare.

Despre Gabriel Bathory care a domnit în perioada 1608-1613, se ştie că a fost unul dintre cei mai detestați principi ai Transilvaniei, fiind asasinat de proprii soldați.

Portretul în cauză, al cărui autor nu se cunoaşte, este realizat în ulei pe pânză, probabil în secolele XVII-XVIII, fiind foarte valoros din punct de vedere istoric.

„Merită precizat faptul că toate aceste portrete se înscriu într-o cronologie determinată, marcând poate cea mai importantă perioadă a principatului: Stephanus Bathori (1571-1575), Christophorus Bathori (1575-1581), Sigismundus Bathori (1581-1594, 1594-1598, 1598-1599), Andreas Bathori (1599), Stephanus Botckai (1604-1606), Sigismundus Rakozi (1607-1608), Gabriel Bathori (1608-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629), Georgius Rakozi I (1630-1648), Georgius Rakozi II (1648-1657, 1659-1660) şi, în fine, portretul unui principe necunoscut”, se menționează în postare.

De altfel, acesta din urmă este singurul tablou care nu are nicio inscripție, aşa cum au toate celelalte: numele principelui, apoi titulatura Princeps Transilvaniae, însă detaliile vestimentației şi delicatețea mâinilor sunt remarcabile.

„Oare cine credeți că ar putea fi, ținând cont şi de cronologia de mai sus”, întreabă urmăritorii paginii cei de la Bibliotecă.

În urmă cu câteva săptămâni, reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum au anunțat că încep anul cu câteva experimente digitale, mai exact digitalizarea seriei de principi ai Transilvaniei – 11 tablouri, aflată în pinacoteca instituției, cu ajutorul lui Călin Şuteu, unul dintre cei mai importanți specialişti în zona de tehnologie şi digitalizare dedicate patrimoniului.

Biblioteca Batthyaneum a fost înființată în secolul al XVIII-lea de contele Ignatius Batthyany, episcop romano-catolic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.