Social

Vine iarna! Avertizare Cod galben de ninsoare, viscol și intensificări ale vântului

Zone din 25 de județe și Municipiul București sunt vizate, până sâmbătă seara, de o avertizare Cod galben de ninsoare, viscol și intensificări ale vântului, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 – 28 ianuarie, ora 22:00, în Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în sudul Moldovei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general între 25 și 40 litri/mp.

Județele care se vor afla sub incidența Codului galben de vreme rea sunt: Tulcea, Constanța, Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București.

În zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi, treptat, vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Pe parcursul zilei de vineri, în Dobrogea vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. Totodată, în aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-60 km/h, viscolind ninsoarea.

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50-70 km/h) și vizibilitate scăzută.

Meteorologii avertizează că, pe alocuri, vor fi depuneri de polei în Transilvania și Moldova.

Pentru zona Municipiului București, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 – 29 ianuarie , ora 8:00, vremea se va menține închisă, cu precipitații însemnate cantitativ. Astfel, în medie, se vor acumula 20 – 25 litri/mp) și vor fi sub formă de ploaie și lapoviță, când și vântul va avea intensificări, cu rafale de până la 45 – 55 km/h.

Din noaptea de vineri spre sâmbătă vor predomina precipitațiile sub formă de ninsoare umedă, astfel încât, până în dimineața zilei de duminică, stratul de zăpadă depus va avea grosimi variabile, în general de 8 – 15 cm, iar vântul va slăbi treptat în intensitate. Temperatura aerului nu va avea variații semnificative și va oscila între 0 și 2 grade Celsius.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.