Administrație

Guvernul a aprobat modalitatea de efectuare online a plăților din ajutorul de încălzire

Executivul a aprobat în ședința de marți a treia modalitate de efectuare a plăților din ajutorul de încălzire, respectiv plata online, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

„Guvernul a aprobat astăzi, prin ordonanță, cea de-a treia modalitate de a efectua plăți din ajutorul de încălzire. Este vorba de plata online, care va fi și va funcționa pentru ca beneficiarii să poată să efectueze aceste plăți de la locul de domiciliu. Practic, vor putea accesa aplicația informatică prin introducerea codului, seriei pe care o are cardul de energie și apoi a celor trei documente cu care ne-am obișnuit pentru efectuarea plăților și care sunt necesare pentru a putea deconta banii pe care îi are alocați din ajutorul de încălzire, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura justificativă privind datoria față de furnizorul de energie. Acestea se vor trimite în aplicația informatică împreună cu poșta electronică oficială, adică adresa de email a beneficiarului”, a explicat Boloș.

Acesta a adăugat că beneficiarul va primi un mesaj automat că documentele au fost recepționate de Poșta Română și după aceea va avea loc procesul de verificare a documentelor primite, în termen de maximum 5 zile. Dacă operațiunea este aprobată și documentele sunt în regulă, se va primi, tot prin poștă electronică, pe adresa de email comunicată, dovada serviciilor de mandat poștal.

„În acest fel, avem trei modalități de efectuare a plăților din ajutorul de încălzire de către beneficiari. Prima modalitate, care este deja cunoscută, este cea prin prezentare la oficiul poștal, a doua modalitate direct la poștaș, atunci când acesta se deplasează în localitatea de domiciliu a beneficiarului și, începând de astăzi, cea de-a treia modalitate, și anume prin intermediul serviciilor electronice, plăților online pe care Guvernul a aprobat-o”, a punctat ministrul.

Marcel Boloș a reiterat că datele rămân aceleași, respectiv 1 februarie începerea distribuirii cardurilor de energie prin intermediul Poștei Române, 15 februarie data în care va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene la Poșta Română, pentru a se putea efectua plățile necesare din acest ajutor. Începând cu data de 20 februarie se vor putea efectua plățile prin servicii de mandat poștal.

„Acestea sunt datele pe care le avem și mecanismele pe care le-am aprobat: patru milioane de beneficiari, cinci miliarde de lei, adică un miliard de euro este bugetul acestei scheme naționale pe care o avem în derulare. (…) Practic, în acest fel, cardul de energie ajunge direct la beneficiarii care sunt prevăzuți în listă și, după cum deja se cunoaște locul de consum, respectiv gospodăria, este cea care face obiectul acordării acestui ajutor de sprijin, cu valoare de 1.400 de lei în cele 2 tranșe, tranșa din luna februarie și tranșa din luna septembrie 2023″, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.