Economie

Serviciile de preluare a ambalajelor reciclabile de către magazine vor fi plătite

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a precizat joi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bistrița, că serviciile de preluare de către magazine a ambalajelor reciclabile, prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), vor fi plătite, suma urmând a fi stabilită prin ordin de ministru.

„Pentru aceste servicii se plătește așa-zisul ‘handling fee’, acel preț pentru serviciul prestat de magazin, deci serviciul de preluare a ambalajelor este un serviciu plătit, nu este o obligație gratuită a magazinului. Pentru fiecare sticlă preluată pentru care s-a plătit garanția de 50 de bani, acel magazin va primi 15 bani, 20 bani, în funcție de suma care se va stabili în baza unui ordin de ministru care se va emite în viitor”, a afirmat ministrul.

Tanczos Barna a adăugat că, după data de 30 noiembrie, nu vor mai putea fi comercializate băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare sau apă minerală în ambalaje care nu poartă sigla SGR și că fiecare comerciant are obligația să constituie un punct de preluare a ambalajelor returnate.

„Fiecare agent economic care vinde băuturi alcoolice ambalate în ambalaje SGR are obligația constituirii unui punct de preluare. Magazinul mic, magazinul mijlociu, magazinul mare, retailer-ul de tip supermarket au obligația constituirii și administrării unui punct de preluare. Magazinele mici probabil o să facă preluare manuală, magazinele mari o să aibă puncte de preluare automată, pe bază de RVM-uri, aceste automate în care se aruncă ambalajele. Începând cu data de 30 noiembrie, ambalajele vor fi identificate cu sigla SGR ca fiind ambalaje care fac parte din sistemul SGR. Începând cu data respectivă, nu se mai pot pune pe piață produse ambalate în alt tip de ambalaj, adică în ambalaj fără sigla SGR”, a explicat ministrul Mediului.

Tanczos a menționat că garanția de 50 de bani va fi inclusă în prețul produsului afișat la raft.

Ministrul a reamintit că producătorii sau comercianții care nu se vor înscrie în sistemul SGR până la finalul lunii februarie riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, sancțiunile urmând să fie aplicate de Garda de Mediu pe baza listelor primite de la Ministerul Finanțelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.