Social

Iarna se dezlănțuie: Cod portocaliu de viscol, în zece județe și Cod galben de intensificări ale vântului și ninsori, în 30 de județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenționări Cod portocaliu de viscol, în zece județe, și Cod galben intensificări ale vântului, viscol și ninsori, în 30 de județe.

Potrivit meteorologilor, în perioada 4 februarie, ora 20:00 – 5 februarie, ora 20:00, este în vigoare un Cod portocaliu de viscol puternic în Carpații Meridionali, la peste 1.800 m altitudine, unde vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90-100 km/h) și vizibilitate foarte redusă.

De asemenea, în intervalul 5 februarie, ora 02:00 – 5 februarie, ora 20:00 va fi în vigoare un Cod portocaliu de viscol și intensificări susținute ale vântului, pe litoral. Aici, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 70-80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona județului Constanța. Vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni.

Județele care vor intra, parțial, sub Codul portocaliu de viscol sunt: Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Constanța și Tulcea.

În pus, în intervalul 4 februarie, ora 11:00 – 5 februarie, ora 20:00, este în vigoare un Cod galben de viscol și ninsori moderate cantitativ la munte. Potrivit ANM, la munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 m va depăși 80-90 km/h. Temporar va fi viscol și vizibilitate redusă. În Carpații Meridionali și Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20-25 cm.

ANM avertizează că în Carpații Meridionali și de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni, iar de duminică vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

În plus, în intervalul 4 februarie, ora 11:00 – 5 februarie, ora 06:00, este în vigoare un Cod Galben de intensificări ale vântului în Banat, Crișana și jumătatea de vest a Transilvaniei.

În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50-70 km/h, iar în vestul și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariția viscolului.

Temporar va ninge și vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și la intensitate mai mică, precizează ANM.

De asemenea, în intervalul 4 februarie, ora 20:00 – 5 februarie, ora 20:00, este în vigoare un Cod Galben de intensificări ale vântului, perioade cu viscol și transport de zăpadă, în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea. În aceste regiuni vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50-70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică va ninge și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

Județele aflate, parțial sau total, sub Codul galben de intensificări ale vântului sunt: Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Covasna, Alba, Arad, Sibiu, Brașov, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Bacău, Neamț, Suceava și Vaslui.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.