Mozaic

Parastas pentru Iuliu Maniu, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj

Episcopul Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, a săvârșit duminică, alături de mai mulți preoți și diaconi, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, slujba de parastas pentru marele om politic Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, la 70 de ani de la trecerea la cele veșnice, în 5 februarie 1953, în închisoarea de la Sighet.

„Astăzi, se împlinesc 70 de ani de când marele om politic greco-catolic Iuliu Maniu s-a întors în Casa Tatălui Ceresc. A fost aruncat într-o groapă comună, unde, alături de atâția anonimi, dar și de atâția oameni mari ai Bisericii și ai poporului nostru, mijlocesc pentru noi. Este împreună cu episcopul Ioan Suciu, cu episcopul Tit Liviu Chinezu, cu Valeriu Traian Frențiu, cu Anton Durcovici, cu atâția alți oameni de caracter, de valoare, de credință, care au știut să scrie cu sânge o pagină luminoasă pentru Biserica noastră, pentru poporul nostru”, a spus episcopul Cristian Crișan.

Înaltul ierarh greco-catolic a punctat că amintirea lui Iuliu Maniu este vie, tot mai vie, și că mesajul său este tot mai prezent.

„Acesta rămâne mare pentru popor, pentru Biserica lui, pentru țara noastră, tocmai prin tăria lui, prin verticalitatea, prin mesajul său care trece, iată, deceniile și veacurile și se descoperă a fi extrem de actual”, a afirmat episcopul Cristian Crișan.

El a adăugat „că Blajul, Biserica Blajului, îl cinstește, îi venerează amintirea, mai ales în această catedrală, unde unchiul său patern, Simion Bărnuțiu, a rostit de aici acel faimos discurs pe 14 mai 1848”.

Episcopul a mai amintit că Iuliu Maniu a fost elev al Blajului, avocat al Mitropoliei Blajului și că a suferit alături de episcopii Blajului pentru credința sa.

Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873 – d. 5 februarie 1953) a avut un rol însemnat în realizarea Marii Uniri de la 1918 și ulterior pentru modernizarea și democratizarea statului român.

La 80 de ani, în 5 februarie 1953, cel denumit și „Sfinxul de la Bădăcin”, a decedat în penitenciarul Sighet, fiind lăsat să moară de regimul comunist prin înfometare și lipsirea de îngrijire medicală. Înmormântat în secret în Cimitirul săracilor din Sighet, rămășițele marelui om de stat nu au fost descoperite și identificate cu certitudine până în prezent.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.