
Cutremurul de 5,7 Richter care a avut loc în Gorj în această după-amiază, urmat de mai multe replici, a generat panică în rândul populației. De altfel, acesta a produs „efecte”, după cum a arătat șeful DSU. Raed Arafat, într-o serie de localități din trei județe, Gorj, Dolj și Mehedinți.
În urma cutremurului au apărut fisuri la cinci blocuri de locuințe din Gorj, la o casă socială a primăriei din Turnu Severin și la mai multe case din satele din Gorj.
Câteva persoane au suferit traumatisme craniene minore și atacuri de panică.
Potrivit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), este o reactivare surprinzătoare a zonei seismice respective. Cutremul de azi nu este o replică a celui de ieri, potrivit instituției.
„IGSU a început procedurile clare și normale în fiecare județ, să înceapă evaluările. A fost activată la nivel național grupa operativă la nivelul MAI, cu ofițeri IGSU și DSU. Ne-am asigurat că nu avem nimic grav”, a declarat Raed Arafat într-o conferință de presă susținută ca urmare a cutremurului de marți.
De asemenea, au fost înregistrate peste 50 de apeluri de urgență privind fisuri sau elemente de construcție căzute.
La spital s-au prezentat 5 persoane cu atac de panică și două rănite ușor, cu traumatisme cerebrale minore. O persoană rănită a fost în interiorul Primăriei Târgu Jiu.
În Gorj, șapte case de locuit (șase în Târgu Jiu și una în Arcani) cu fisuri sau cu elemente căzute, precum cărămidă, hornuri, patru sedii de instituții, două spații comerciale și cinci blocuri de locuit.
„Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat. Aceasta a mai produs cutremure în trecut, în 1943 (5 grade), în 1910 și 1860, cu magnitudini sub 4”, a declarat și Constantin Ionescu, directorul general al INCDFP.
În Gorj, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Comentarii recente