Politică

Deputatul Beniamin Todosiu (USR) acuză ANRSC de „comportament abuziv în problema creșterii tarifelor la apă și canalizare”

Deputatul USR de Alba Beniamin Todosiu acuză „un comportament abuziv și o încălcare a autonomiei locale”, de care s-ar face vinovată Autorității Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice.

„Cetățenii din mai multe județe ale țării s-au trezit peste noapte că tarifele la apă și canalizare au crescut cu procente care depășesc, în unele cazuri, 60%”, explică deputatul USR. Potrivit acestuia, „majorările sunt impuse printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Ionel Tescaru, emis în data de 10 februarie. Ordinul prevede ajustarea tarifară a prețului și tarifului pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare la rata inflației și pentru accesarea unor proiecte europene prin POIM. ANRSC încalcă autonomia locală și se comportă abuziv, totul cu complicitatea Guvernului PNL – PSD. Nu ar trebui să ne lăsăm înșelați de faptul că unii lideri ai PSD și PNL simulează în această perioadă că nu sunt de acord cu ANRSC pentru a nu da rău din punct de vedere electoral în fața cetățenilor. Guvernul PNL – PSD este părtaș la acest comportament abuziv”, mai spune Beniamin Todosiu.

Potrivit acestuia, chiar dacă, din punct de vedere legislativ, ANRSC are temeiul legal pentru a impune aceste ajustări de prețuri, „modul în care acest lucru a fost făcut este abuziv și încalcă autonomia locală”.

Deputatul este îngrijorat de faptul că aceste creșteri de prețuri ar fi „mult prea mari dintr-o dată” și, în consecință, vor fi greu de suportat de cetățeni, în contextul în care se confruntă deja cu creșteri importante de prețuri la utilități, alimente, servicii și bunuri.

Todosiu dă exemplul din județul Alba, unde prețul apei potabile va crește cu aproape 28%, în timp ce tariful la serviciile de canalizare se va scumpi cu 63,6%. „La nivelul județului, administrațiile locale membre în Asociația APA Alba au decis, prin hotărâri ale consiliilor locale, să respingă majorarea tarifelor la apă și canalizare. De asemenea, pe baza acestor hotărâri, Adunarea Generală a Asociației APA Alba, întrunită în data de 7 februarie 2023, a respins strategia privind tarifarea și formula de ajustare tarifară a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare. Această hotărâre, fundamentată pe voința administrațiilor locale din județ, a fost comunicată și către ANRSC”.

„În acest context, consider că soluția ar fi ca aceste tarife să fie ajustate etapizat pe o perioadă de mai mulți ani, astfel încât creșterile să fie mai ușor de suportat”, mai transmite deputatul Todosiu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.