
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat joi, la Sibiu, că în anul școlar 2023-2024 va fi o situație deosebită cu privire la vacanța de primăvară, care va fi între Paștele Catolic și cel Ortodox, având în vedere că este o distanță mare, de peste o lună de zile, între cele două sărbători și că această structură a fost stabilită și cu actorii – elevi, părinți, sindicate ale cadrelor didactice, reprezentați în Comisia pentru dialog social.
„Pentru anul școlar următor avem o situație deosebită. În anul respectiv, avem o distanță mare între sărbătorile pascale catolice și sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile. În logica împărțirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanța de Paște pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanța de primăvară pică undeva la mijloc”, a precizat ministrul Educației.
Ea a fost întrebată de jurnaliști cu privire la nemulțumiri exprimate de unii părinți și elevi în legătură cu faptul că această vacanță nu se va suprapune cu perioada sărbătorii Paștelui și a răspuns că în Comisia pentru dialog social a fost cerută și părerea reprezentanților elevilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la această soluție, iar argumentele care au fost expuse au ținut de organizarea olimpiadelor școlare, egalitatea de tratament între confesiuni și echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic.
„Noi am deschis, am avut în dezbatere publică structura anului școlar. În contextul Comisiei pentru dialog social, am cerut părerea elevilor, părinților, sindicatelor. Nu am avut în ședință argumentată nevoia mutării acestei vacanțe de primăvară dintre module înspre vacanța de Paște. Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână așa cum am propus-o inițial este nevoia de spațiu în timpul vacanței pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor școlare. Acesta au fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanță se află între cele două sărbători pascale, pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este și echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această variantă”, a explicat ministrul Ligia Deca.
Proiectul de ordin al ministrului Educației privind structura anului școlar 2023-2024 a fost avizat, marți, în Comisia de dialog social, în forma pusă în dezbatere publică, a anunțat Ministerul Educației pe pagina de Facebook. Perioada prevăzută pentru vacanța de primăvară, între modulele de cursuri patru și cinci, este 13-22 aprilie.
În 2024, Paștele Catolic se sărbătorește pe 31 martie, iar Paștele Ortodox în 5 mai.
Comentarii recente