Social

Violența domestică în România: actul sexual cu un minor și violul, cel mai des întâlnite infracțiuni după lovire

Numărul infractorilor care agresează membrii de familie este în creștere, context în care violența domestică în România rămâne o temă fierbinte. Comisia Europeană cere României măsuri pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor.

Violența în familie și abuzul sexual asupra copiilor sunt doar câteva dintre urgențele la care România trebuie să ofere soluții pozitive, printr-un set de măsuri care să protejeze dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei, potrivit Constituției.

Doar anul trecut, în România au fost înregistrate peste 700 de cazuri în instanță pentru act sexual cu un minor și mai bine de 130 de cazuri pentru trafic de minori.

Potrivit raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2022, consultat și analizat de judecătorul clujean Cristi Danileț, violența domestică în România continuă să rămână o problemă îngrijorătoare.

Violența în familie: 1.478 inculpați trimiși în judecată în 2022, mai mulți cu 98 ca anul anterior. Conduc în acest top negru al violențelor județele: Bacău, Bihor, Brașov, Iași, Suceava, Brașov.

În 2022, parchetele au avut de soluționat 15.177 de infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.

CE cere combaterea abuzului sexual asupra copiilor

Comisia Europeană a cerut, miercuri, României și altor 11 state membre să respecte Directiva privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor și a exploatării sexuale a copiilor.

Miercuri, 15 februarie 2023, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori suplimentare de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Letoniei, Luxemburgului, Ungariei, Maltei, Austriei, Poloniei, României, Slovaciei, Slovenia și Finlandei, pentru faptul că nu au transpus corect toate cerințele Directivei privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor (Directiva 2011/93/UE).

Directiva impune statelor membre să introducă norme minime privind definirea infracțiunilor și a sancțiunilor în ceea ce privește abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea sexuală a copiilor, pornografia infantilă și ademenirea copiilor în scopuri sexuale.

Directiva introduce, de asemenea, dispoziții care să asigure o mai bună prevenire a infracțiunilor respective și o mai bună protecție a victimelor.

Comisia a trimis deja scrisori de punere în întârziere Bulgariei, Maltei, României și Slovaciei la 25 iulie 2019 și Belgiei, Letoniei, Luxemburgului, Ungariei, Austriei, Poloniei, Sloveniei și Finlandei la 10 octombrie 2019.

Aceste state membre au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.