Mozaic

Eveniment comemorativ „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române”

Conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, vor fi comemorați marți, 28 februarie 2023, la Alba Iulia printr-un eveniment special denumit „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române”.

Manifestările vor debuta, la ora 11:00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia cu intonarea Imnului Național al României de către Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcas, moment urmat de o alocuțiune privind semnificația evenimentului și depuneri de coroane și jerbe de flori. La ora 11:45, programul va continua la monumentul de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia cu intonarea imnului, urmată de un ceremonial religios, alocuțiuni și depuneri de coroane și jerbe de flori.

La ora 19:00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, va avea loc evenimentul „Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan” care va cuprinde o prezentare istorică susținută de Ioana Ursu, muzeograf Muzeul Național al Unirii Albă Iulia, un moment de reconstituire istorică: „Horea” (interpretat de Tudor Roșu, istoric Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) și un recital de muzică patriotică susținut de părintele Doru Gheaja și Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba.

Evenimentul „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române” este organizat de Consiliul Județean Albă prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii, în parteneriat cu Instituția Prefectului și Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia.

În memoria liderilor răscoalei, Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia a fost ridicat un obelisc, în fața porții a treia a Cetății Albă Carolina. Monumentul a fost ridicat la inițiativa Societății Astra și a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, Mihai, voievod de Alba Iulia, la 14 octombrie 1937.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.